Cerarova vlada donijela nove provedbene zakone – Bužini i Škrile opet u RH

0

Slovenska vladaje donijela nekoliko novih provedbenih zakona, te predložila da ih parlament prihvati po hitnom postupku.

Kako je objavljeno nakon redovite sjednice vlade premijera Mire Cerara, predložene su izmjene zakona o općinama i njihovu teritoriju, zakona o očuvanju prirode, te zakona o slovenskoj ekološkoj zoni na moru i epikontinentalnom pojasu s ciljem da se ti zakoni usklade s arbitražnom presudom o granici s Hrvatskom.

Riječ je o odluci arbitara objavljenoj krajem lipnja prošle godine po kojoj bi Sloveniji pripalo više od polovice Savudrijske vale, a imala bi i pravo na  nesmetani prolaz brodova, te na postavljanje kabela, posebnim koridorom kroz hrvatske vode do otvorenog mora čije su koordinate odredili arbitri.

Zakon o općinama trebao bi se po prijedlogu vlade promijeniti u onom dijelu koji se odnosi na općinu Piran kojoj su 1994. na zahtjev tadašnjeg parlamenta i uz suglasnost tadašnje vlade Janeza Drnovšeka’priključeni’ zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrilje na lijevoj obali Dragonje.

Vlada je prijedlog zakona obrazložila tumačenjem da je spomenuti teritorij s lijeve obale Dragonje odlukom arbitara ‘pripao’ Hrvatskoj, pa se vraća pod hrvatsku nadležnost.

Izmjenom zakona o zaštiti prirode vlada kako navodi želi omogućiti brzo usklađivanje ekološki zaštićenih područja iz programa Natura 2000 sa arbitražnom presudom i evidencijom o državnoj granici.

Slovenska vlada isto je tako predložila ukidanje zakona kojim je parlament u vrijeme vlade bivšeg premijera Janeza Janše 2005. proglasio slovensku zaštitno-ekološku zonu i epikontinentalni pojas u Jadranu.

Presudom arbitražnog suda nastalo je novo pravno stanje, jer je utvrđeno da Slovenija nema morskih zona zapadno od granice određene istom presudom u Piranskom zaljevu te da posljedično nema ni epikontinentalni pojas ni zaštitnu ekološku zonu. Zapadno od tako definirane morske granice Slovenija ostvaruje pravo samo na spojnicu što ne uključuje i pravo na istraživanje, eksploatiranje ili gospodarenje prirodnim bogatstvima, obrazložila je Cerarova vlada svoj zakonski prijedlog.

Isto tako, slovenska vlada parlamentu predlaže i izmjene 13. članka pomorskog zakonika, prema kojemu je vanjska granica teritorijalnog mora ujedno i državna granica.

S arbitražnom presudom određena državna granica dijelom definira i granicu teritorijalnog mora, a u Piranskom zaljevu i granicu unutarnjih voda. Dosadašnji pomorski zakonik zato državnu granicu na moru više ne definira na odgovarajući način jer je ona sada određena međunarodnim aktom s koordinatama, pa time odredba u pomorskom zakoniku postaje nepotrebna, navela je u obrazloženju prijedloga novog pomorskog zakonika slovenska vlada.

(  hrt )

Share.

About Author

Comments are closed.