Čavara: Komšić nikada neće biti izabran kao predstavnik hrvatskog naroda

0

On nikada nije bio predstavnik hrvatskog naroda niti će ikada biti izabran kao predstavnik”, kazao je Marinko Čavara, predsjednik FBiH za N1 komentirajući najavljenu kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

“Nažalost, mi imamo situaciju gdje smo imali lažno nelegitimno predstavljanje osam godina gospodina Komšića u Predsjedništvu BiH. On jeste Hrvat, ja to ne sporim niti sporim mogućnost da bude kandidat na izborima, ali isto tako svima je poznato da on nikada nije bio predstavnik hrvatskog naroda niti će ikad biti izabran kao predstavnik hrvatskog naroda”, kazao je Čavara i dodao: “Njegovu kandidaturu možemo tumačiti kao rušenje temelja BiH i ponovno izrugivanje hrvatskom narodu”. Šta ako ne dođe do izmejan Izbornog zakona? “Da je bilo poštivanja temelja ustava BiH i Izbornog zakona ne bi došlo do ovih devijacija tipa Željka Komšića, izbora izaslanika u Dom Naroda kao nelegitimnih predstavnika drugih naroda.

Da se to poštivalo, ne bi došli u situaciju da trebamo mijenjati Izborni zakon jer se podrazumijevalo da ima jedna politička korektnost, da čuvamo odnose između naroda i ono što je dogovoreno u Daytonu i Washingtonu čuvamo kao zjenicu oka jer su to temelji mira u BiH, a ne da se to na jedan način želi narušiti uz osobne interesne oblasti kao što je Komšić ili bilo neki drugi koji bi se kandidirali da bi ih netko drugi izabrao da predstavljaju nekoga drugog”, kazao je Čavara.

Još je kazao tko su najveći neprijatelji BiH. “Svi oni koji na takav licemjeran način ponavljaju da su oni za BiH, a da neće dopustiti konstitutivnim narodima da biraju svoje predstavnike, oni su najveći neprijatelji BiH i takav jedan ekstremizam i nacionalizam jednog dijela bošnjačkih stranaka dodatno komplikuje situaciju u BiH, Srbe tjera u jedno otcjepljenje, a Hrvate da traže rješenje u trećem entitetu”, dodao je Čavara za N1.

Share.

About Author

Comments are closed.