Dačić: Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja tijekom bugarskog predsjedavanja Europskom unijom

0
Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja tijekom bugarskog predsjedavanja Europskoj uniji, jer je nastavila sa aktivnostima u realizaciji ključnog vanjsko-političkog prioriteta, a to je puna integracija u EU, izjavio je ministar svanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Mudrom i uravnoteženom politikom, promovirali smo nacionalne vitalne interese, prije svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, istovremeno nastavljajući sa intenzivnim aktivnostima na realizaciji ključnog vanjsko-političkog prioriteta”, rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije organizirnaom za diplomate, međunarodne organizacije i medije.

Prema njegovim riječima, izjava predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera koji je izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere europskih integracija i da će raditi na strategiji za njihovo uspješno pristupanje EU do 2025. godine, dobra je poruka jer je prvi put definiran vremenski okvir članstva Srbije u EU.

“Nadam se da će tokom bugarskog predsjedavanja EU, broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, te da će se na taj način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na europskom putu”, naveo je Dačić.

Ministar svanjskih poslova Srbije ocijenio je i da je uspjeh što je Srbija prošle godine otvorila šest pregovaračkih poglavlja, odnosno što je od početka pregovaračkog procesa otvoreno 12 poglavlja, s tim da su dva poglavlja privremeno i zatvorena.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je kazao da očekuje da i Priština poštuje i ispunjava preuzete obaveze i ponovio da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu.

“Nastavljeni su sveobuhvatni napori u različitim multilateralnim forumima da se svim raspoloživim diplomatskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se osujete pokušaji ostvarivanja članstva Kosova u različitim međunarodnim organizaicjama”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je i da je Srbija čvrsto opredijeljena za razvoj odnosa sa Rusijom, što je pokazala i nedavna posjeta Moskvi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a ukazao je i na značaj trilateralnih sastanaka Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Novogodišnjem prijemu prisustvovali su brojni ambasadori, među kojima i ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic, ambasador Njemačke u Beogradu Aksel Ditman, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

( politika24 / AA)

Share.

About Author

Comments are closed.