Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst: SAD ne želi da Inu kupi ruska kompanija

0

SAD ne žel da Inu kupi ruska kompanija, izjavio je novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, ocijenivši da bi to bila pogreška.

Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi to bila pogreška, kazao je veleposlanik u razgovoru s novinarima.

Prema njegovim riječima, Rusija je remetilački čimbenik u regiji, a SAD bi kao partnera htio vidjeti zemlju kojoj je u snažnom interesu da Hrvatska bude uspješna. Hrvatskoj želimo partnera koji će biti spreman pružiti potporu, dodao je veleposlanik.

Istaknuo je da američku stranu ohrabruje činjenica da je vlada raspisala natječaj za odabir kvalificiranih savjetnika. Prvi korak u svim pregovorima je da dobro razumijete činjenice i alternative (…) a čini se da su ti savjetnici, od kojih su neki američke, a neki europske tvrtke, vrlo kvalificirani savjetnici i čim ih se angažira, moći će savjetovati vladu i tada ste u poziciji da sklopite bolji gospodarski sporazum. Potičemo hrvatsku stranu da angažira najvrsnije savjetnike i postignu dobar gospodarski sporazum, rekao je Kohorst.

Potkraj prošle godine glavni direktor ruske energetske kompanije Rosneft kazao je da je njegova strana zainteresirana za kupnju dionica Ine.
Svakako smo zainteresirani za ulaganja u regiji i razmatramo mogućnost ulaska u vlasničku strukturu Ine, kazao je tada Igor Sečin.

( hrt )
Share.

About Author

Comments are closed.