Mijo Brajković: Sarajevo je spriječilo izgradnju elektrolize i privatizaciju Aluminija

0

Jedan od najuspješnijih menadžera u povijesti BiH gotovo devet godina je u mirovini. Nekadašnji direktor Aluminija Mijo Brajković živi u Zagrebu, ali i dalje aktivno prati zbivanja u Bosni i Hercegovini, od politike do gospodarstva. Posebice zbivanja vezana uz kompaniju koju je, uz svesrdnu pomoć Republike Hrvatske, s nekoliko entuzijasta podigao iz pepela i razaranja koja je pretrpjela za vrijeme rata. Brajković se često vraća Mostaru s kojim se teško rastaje.

Pratite li zbivanja u Aluminiju, stanje je kratko vrijeme bilo stabilizirano, a onda je raskinut ugovor te je cijena električne energije ponovno ugrozila mogućnost poslovanja. Kako izaći iz toga začaranoga kruga?

– Gotovo je prošlo devet godina otkako sam otišao u mirovinu i od tada nisam imao nikakvih službenih kontakata s Aluminijem, tako da vrlo malo znam o poslovnim odlukama dosadašnjih uprava Aluminija. Očito je da je, među ostalim, električna energija, kao i uvijek, osnovni problem u poslovanju Aluminija.

Može li u ovom slučaju država “pomoći”, barem u mjeri kojom je servisirala milijardu dugova rudnicima u Bosni, raznim propalim državnim poduzećima i kakva su vaša očekivanja od vlasti?

– Država ni u moje vrijeme, u najtežim trenucima, nije imala razumijevanja za problem Aluminija. Nažalost, električna energija se izvozila iz BiH, a mi smo je bili prinuđeni nabavljati na svjetskom tržištu…

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

Share.

About Author

Comments are closed.