Od ospica na zapadu Francuske preminula 32-godišnja žena

0

Žena od 32 godine umrla je od ospica u bolnici na zapadu Francuske, zbog čega su zdravstvene vlasti odaslale poruke u korist cijepljenja u zemlji koja mu je nesklona.

Ta necijepljena žena umrla je 10. veljače, po bolničkom sveučilišnom centru u Poitiersu, u regiji Nova Akvitanija i dvadeseta je od 2008. koja je umrla od ospica.

Do smrti dolazi nakon što je Francuska upravo donijela zakon po kojem se broj obaveznih cjepiva popeo s tri na jedanaest, među kojima cjepivo protiv ospica za djecu, nakon žestokih rasprava.

Epidemija ospica koja vlada Novom Akvitanijom od početka studenoga 2017. “ustrajna” je u toj regiji, po Regionalnoj zdravstvenoj agenciji koja je dosad popisala 269 potvrđenih slučajeva, od kojih je 66 posto trebalo hospitalizaciju, a za četiri pacijenta reanimaciju.

Te su se brojke više nego udvostručile nakon 24. siječnja.

Objava o smrti u utorak “povećava potrebu za svo stanovništvo da brzo provjeri kako stoje s cijepljenjem, jedinim načinom zaustavljanja epidemije”, ističe Agencija, podsjećajući da “ne postoji liječenje te vrlo zarazne bolesti” jer jedan bolesnik može zaraziti do 20 osoba.

“Ospice nisu benigna bolest, posebice za dojenčad i odrasle i mogu prouzročiti dišne (pneumopatije) i neurološke (meningoencefalitis) komplikacije s jako ozbiljnim posljedicama”, naglašava Agencija.

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.