Potpisani memorandumi o suradnji Katara i BiH u zdravstvu, obrazovanju i mladih

0

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović potpisao je u Kataru Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o suradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika. Potpisao je i Memorandum o razumijevanju za suradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i znanstvenog istraživanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar te Memorandum o suradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar.

Memorandume su uime Vlade Države Katar potpisali zamjenik predsjedatelja i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, ministar obrazovanja i visokog školstva Mohammed bin Abdul Wahid Al Hammadi i ministar kulture i sporta Salah bin Ghanem Al-Ali. Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o suradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika predviđa suradnju ugovornih strana u svim značajnim oblastima zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika na osnovu ravnopravnosti i zajedničkog interesa. Predviđena je suradnja između institucija i pojedinaca u obje zemlje u oblasti medicinske znanosti i javnog zdravstva i zajedničke aktivnosti u suradnji sa međunarodnim zdravstvenim institucijama, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za suradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i znanstvenog istraživanja biće unaprijeđena suradnja kroz razmjene iskustava školskih uprava, suradnju u učenju i podučavanju, standardima nastavnih planova i programa, profesionalni razvoj, ocjenjivanje u obrazovanju, procjeni uspjeha učenika i drugo. U oblastima visokog obrazovanja, znanstvenog istraživanja i tehnologije podstiče se produbljivanje suradnje pružanjem financijske i administrativne podrške vladinim agencijama, istraživačkim institutima, univerzitetima i javnim i privatnim institucijama u obje zemlje za razvoj i provedbu programa, projekata i drugih oblika znanstvene i tehničke saradnje.

Memorandumom o suradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar predviđena je koordinacija stavova na međunarodnim konferencijama i forumima, razmjena dokumenata i studija objavljenih na konferencijama i sastancima na temu mladih u obje zemlje, organiziranje zajedničkih radionica za mlade u obje zemlje i suradnja kod planiranja raznih omladinskih programa. Potpisivanju memoranduma prisustvovali su predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Katara šeik Abdullah bin Naser bin Khalifa Al Thani, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

( Fena )

 

Share.

About Author

Comments are closed.