Kitarović najavila jačanje gospodarskih odnosa s Argentinom

0

U sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Argentini, u Buenos Airesu je održan Argentinsko-hrvatski gospodarski forum, a sudionicima Foruma obratili su se hrvatska predsjednica i argentinski ministar vanjskih poslova i bogoštovlja.

Izrazivši zadovoljstvo jučerašnjim bilateralnim sastankom s argentinskim predsjednikom Macrijem, predsjednica je poručila kako će oboje uložiti napore da gospodarski odnosi Argentine i Hrvatske sustignu visoku razinu političkih odnosa. Navela je kako je razina robne razmjene Hrvatske i Argentine nedovoljno razvijena i vrlo skromna te ima mnogo prostora za proširenje suradnje.

Ukupna robna razmjena u 2016. godini iznosila je 26 milijuna dolara što iznosi manje od 0,1 posto ukupne argentinske robne razmjene, a u prvih jedanaest mjeseci 2017. još je došlo i do pada.

U tom smislu, kazala je Grabar-Kitarović, navedeni podaci jasno upućuju na to da imamo mnogo prostora za proširenje suradnje i unaprjeđenje gospodarskih odnosa.

Izrazivši zadovoljstvo jučerašnjim bilateralnim sastankom s argentinskim predsjednikom Mauricijem Macrijem, hrvatska predsjednica poručila je kako će oboje uložiti napore da gospodarski odnosi Argentine i Hrvatske sustignu visoku razinu političkih odnosa.

Grabar-Kitarović je rekla da je zemljopisni položaj Hrvatske na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe vrlo povoljan za transport te je pozvala argentinske izvoznike na korištenje svih prednosti i kapaciteta hrvatskih luka prilikom izvoza u Europu.

Izrazila je svoju punu potporu argentinskim investicijama u hrvatsko gospodarstvo, a veliki potencijal za jačanje i razvoj gospodarske suradnje predsjednica vidi u brojnom hrvatskom iseljeništvu u Argentini.

Vjerujem kako je hrvatsko članstvo u Europskoj uniji pridonijelo boljoj vidljivosti i imidžu hrvatskih proizvoda te da će se pojačati intenzitet robne razmjene naših država i povećati interes argentinskih tvrtki za uspostavom suradnje, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na argentinsko-hrvatskom gospodarskom forumu sudjelovalo je 18 hrvatskih tvrtki koje su spremne svoje proizvode, znanja, rješenja i usluge upregnuti na dobrobit naših društava, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Tijekom posljednjih deset godina robna razmjena između Hrvatske i Argentine bila je skromna te je značajno varirala iz godine u godinu. Osnovna karakteristika trgovinske razmjene između Hrvatske i Argentine i jedna od njezinih konstanti jest niska razina hrvatskog izvoza i vanjskotrgovinski deficit na hrvatskoj strani.

U prvih jedanaest mjeseci 2017. godine ukupna robna razmjena iznosila je 9,7 milijuna američkih dolara, što je smanjenje od 60,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Hrvatski izvoz iznosio je 1,2 milijuna USD (-52 posto), dok je uvoz iz Argentine iznosio 8,5 milijuna USD (-61,2 posto).

( hrt )

Share.

About Author

Comments are closed.