Prof. dr. sc. Damir Boras: Rješenje hrvatskog pitanja u BiH nije problem samo Hrvata, nego i svih drugih zajednica

0

Znanstveno-stručni skup naziva “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH” održava se ovoga tjedna, 15. i 16. ožujka, u Neumu. Među organizatorima je i Sveučilište u Zagrebu. Tim povodom razgovarali smo s prof. dr. sc. Damirom Borasom, rektorom Sveučilišta u Zagrebu

. Sveučilište u Zagrebu sa Sveučilištem u Mostaru i predstavnicima akademske zajednice te institucija Hrvata u BiH organizator je drugog znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem u Neumu “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu”. Što očekujete od te konferencije?

– Problem Hrvata u BiH, kao najmanje konstitutivne zajednice u BiH, samo je djelomično osviješten u Europi i jednako tako u Republici Hrvatskoj, dok se u BiH, iako su ga Hrvati uglavnom svjesni, često zanemaruje, proglašava nepostojećim ili ga se umanjuje, pa je potrebno na znanstvenoj i činjeničnoj razini pokazati o kakvom je problemu riječ te privući pozornost i ponuditi moguća rješenja, zadržavajući pri tome temeljnu odrednicu da je opstanak Bosne i Hercegovine moguć jedino uz zadržavanje pretpostavke o ravnopravnosti i konstitutivnosti naroda koja se u primjeni često dovodi u pitanje. Upravo sam naslov znanstvene konferencije upućuje na to kako Hrvati u BiH, a siguran sam i golema većina svih Hrvata u Republici Hrvatskoj, ali i u svijetu, uključujući osobito Europu, gledaju na to pitanje. Poštovanje europskih vrijednosti i vrednota, prije svega, poštovanje i prihvaćanje drugih uz čuvanje i održavanje vlastite tradicije ugrađeni su u temelje Europe. Sudjelovanje hrvatskih sveučilišta, uključujući posebice Sveučilište u Mostaru, kao i Sveučilište u Zagrebu, kao najveće znanstvene, obrazovne, ali i kulturne ustanove u Republici Hrvatskoj, te Rektorskog zbora Republike Hrvatske dat će toj konferenciji potrebnu znanstvenu “težinu” pa će se njezine poruke i osvijetljene činjenice morati uzimati u obzir te, nadamo se, potaknuti raspravu o ponuđenim rješenjima toga pitanja i u Europi, posebice u Hrvatskoj.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Share.

About Author

Comments are closed.