S područja Tuzlanske županije iselilo oko 19.000 osoba

0

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2013. do 2017. godine s područja Tuzlanske županije odselilo je 19.048 osoba, od kojih je 8.669 mladih u dobi između 18 i 30 godina – izjavila je danas na konferenciji za medije ministrica za kulturu, sport i mlade TŽ Slavena Vojinović govoreći o Informaciji o problemu odlaska građana s prostora TŽ s prijedlogom mjera koju je županijska vlada danas usvojila.

Vojinović je pojasnila da navedeni podaci govore o internim migracijama unutar države, kao i u inozemstvo. Cilj izrade ove informacije je, navodi, osim da se sagleda problem odlaska građana i taj da se utvrde smjernice i mjere za provođenje aktivnosti, koje će doprinijeti da se ovaj negativni trend suzbije, te da se građani koliko je moguće zadrže na području TŽ i BiH. -Analizom dobivenih podataka uočeno je da ne postoje pouzdani podaci koji dokazuju koji je to postotak građana koji se odselio u inozemstvo – rekla je Vojinović, dodajući da je u Informaciji dat pregled i analiza dostupnih podataka koji potvrđuju i ukazuju na problematiku iseljevanja građana u inozemstvo.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova TŽ, ukupan broj odjava prebivališta građana s područja Tž u razdoblju od 2013. do 2017. godine je 8.479, od čega je 4.359 mladih starosne dobi između 18 i 30 godina. Vojinović ističe da je problem iseljavanja građana sustavni problem koji muči ne samo BiH, već i regiju i neke države EU. -Svjesni smo da građani nisu zadovoljni dinamikom napretka, ali ono što ohrabruje jeste činjenica da je prvi put za posljednjih 10 godina veći broj zaposlenih od nezaposlenih u TŽ – kaže ona. Po njezinim riječima, nastavit će se s provedbom reformi i obveza koje su propisane sporazumom o pridruživanju i stabilizaciji EU i BiH, te poštovanje obveza koje su definirane zakonom o mladima FBiH. Nužno je i usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, osiguravanje prilika za zapošljavanje, unapređenje politike stambenog zbrinjavanja mladih. Informacija o problemu odlaska građana s prostora TŽ s prijedlogom mjera bit će upućena u skupštinsku proceduru.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.