Turudić i dalje odbija sam sebe izuzeti, USKOK napustio ročište

0

Pripremno ročište za suđenje bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel ponovno je odgođeno, nakon što je Uskok napustio sudnicu jer je sudac Ivan Turudić još jednom, kao i dan ranije, odbio njihov zahtjev za svojim izuzećem. Predstavnici Uskoka kazali su nakon ročišta da će od glavnog državnog odvjetnika zatražiti da podnese zahtjev za zaštitom zakonitosti o kojemu će odlučivati Vrhovni sud.

Sudac Ivan Turudić, s druge strane, smatra da ne postoje razlozi za izuzećem. Kazao je da je ponašanje Uskoka protivno Ustavu i zakonu te da tužitelji nemaju ovlasti napustiti sudnicu bez odobrenja predsjednika vijeća. “Nisu dobili odobrenje i time su pokazali da ne poštuju hrvatski sud. Kad bi to napravio okrivljenik u predmetu, bio bi kažnjen”, kazao je Turudić. Odvjetnica bivše županice Jadranka Sloković kazala je nastavak pripremnog ročišta očekuje 26. travnja kako je i odlučeno.

Uskokovi tužitelji i jučer su napustili pripremno ročište nakon što je sudac Turudić ponovno odbio nagodbu Uskoka s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je kao suoptuženik bivše županice priznao da je Marini Lovrić Merzel dao sto tisuća eura mita, iako je Vrhovni sud u prosincu zaključio da Turudić nagodbu ranije nije mogao odbiti. Kada je Turudić prvi put odbio nagodbu na uvjetnu kaznu od godine dana Uskok je podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, kojega je najviša sudska instanca krajem prošle godine usvojila. Tom odlukom Vrhovni sud je ustvrdio da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.

( hrt )

Share.

About Author

Comments are closed.