Veliki projekt: Žepačka tvrtka kao zaštitni znak izradila najveću maticu, oborila svjetski rekord

0

Tvrtka Tisakomerc iz Žepča jedna je od rijetkih koja posljednjih nekoliko mjeseci plijeni pozornost bosanskohercegovačke javnosti, i to po vrlo neuobičajenom projektu. Naručili su izradu najveće matice za vijak, po čemu su postali jedni od najprepoznatljivijih u BiH, ali i regiji, piše Večernji list BiH. 

Po ugledu na druge…

Naime, ova tvrtka na bh. tržištu djeluje više od dvadeset godina te se bavi distribucijom repromaterijala za tvornice namještaja za metalsku industriju i građevinarstvo, a glavni program joj je proizvodnja vijaka, matica… O samom projektu i nastavku djelovanja tvrtke razgovarali smo s Nagibom Mujkićem koji je odlučio napraviti zaštitni znak tvrtke, najveću maticu za vijak. – Napravili smo novu poslovnu zgradu koja je za bh. uvjete, rekao bih, jako dobra. Budući da se nalazimo na cesti M17, htjeli smo napraviti nešto po čemu bismo bili prepoznatljivi ovdje kod nas, u Žepču, ali i dalje. Upravo zbog toga napravili smo najveću maticu, kao pečat našega rada i djelovanja – kazao je u razgovoru Mujkić. Zanimalo nas je kako su došli na ideju proizvodnje najveće matice. – Po ugledu na mnoge europske tvrtke, i mi smo htjeli našoj proizvodnji dati pečat te smo se dosjetili kako bismo mogli izraditi najveću maticu. Pregledom na internetu vidjeli smo kako je najveća matica napravljena u SAD-u i da joj je promjer tri metra, a inače je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća na svijetu. I tada, kada smo se već odlučili napraviti je, htjeli smo da naša bude veća – kazao je i dodao: – Matica je napravljena od inoksa, a izradila ju je tvrtka Femetal iz Zenice, koja jedan dio naše proizvodnje i servisira. Na naš prijedlog izrade najveće matice odmah su pristali, što je, prije svega, predstavljalo veliki izazov i njima i nama. Zanimalo nas je i kako je tekla sama izrada. – Na izradi tog proizvoda radilo je osam profesionalaca, a sama izrada trajala je otprilike mjesec dana – kazao je.

Izrada sličnih proizvoda

U razgovoru je kazao kako je izrada matice završena te kako bi trebala pred novu zgradu biti postavljena već sljedećeg mjeseca. Budući da je to matica koja je trenutačno najveća u svijetu, Mujkić je kazao kako će se, nakon što bude postavljena, krenuti s izradom projektne dokumentacije za upis u Guinnessovu knjigu rekorda: – Znamo da to ne ide preko noći. To je jednostavno proces koji ima svoj tijek, ali polako, vjerujem kako ćemo se uspjeti upisati i u knjigu rekorda. Pitali smo ga i imaju li u planu izradu još nekog sličnog proizvoda, na što je kazao kako planiraju izraditi vijak koji bi bio postavljen uz maticu jer je to, kaže, logičan slijed. Za kraj razgovora nam je kazao kako je to projekt koji je dobro odjeknuo u javnosti. – Iako matica još uvijek nije postavljena, donijela je svježinu i novinu koja i nije tako česta u poslovnom svijetu, pogotovo ne tu kod nas, a ideja i sama izrada dovele su do prepoznatljivosti obiju tvrtki – zaključio je Mujkić.

Share.

About Author

Comments are closed.