Pahor potpisao odluku: Parlamentarni izbori u Sloveniji 3. lipnja

0

Slovenski predsjednik Borut Pahor potpisao je u subotu odluku o raspisivanju izbora za novi saziv parlamenta, odredivši da će se izbori za 90 članova Državnog zbora (parlamenta) održati u nedjelju 3. lipnja.

Na općim parlamentarnim izborima, osmima od stjecanja samostalnosti, oko 1,6 milijuna slovenskih birača bira 88 zastupnika po izbornim okruzima, po jednog predstavnika u svojim izbornim jedinicama biraju pripadnici talijanske i mađarske manjine. Nakon potpisivanja odluke o raspisivanju izbora i raspuštanju dosadašnjeg saziva parlamenta, Pahor je izjavio kako se nada da će se predizborna kampanja odvijati u tolerantnom ozračju i da će izbori dati što jasniji rezultat koji će omogućiti da ubrzo dođe do formiranje nove vlade.

Do parlamentarnih izbora u Sloveniji dolazi nekoliko tjedana ranije nego što se predviđalo, a razlog je ostavka premijera Mire Cerara. Ostavku je prošlog mjeseca podnio u znak neslaganja s odlukom vrhovnog suda o poništavanju rezultata referenduima na kojemu su lani Slovenci podržali njegov zakon o gradnji strateške pruge Koper – Divača, ali i zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji. Cerarova vlada nastavlja obavljati tekuće poslove do formiranja nove. Predsjendik Pahor svojom je odlukom u subotu raspustio i parlament, ali će on po predviđanjima održati još najmanje jednu izvanrednu sjendicu o aktualnim pitanjima i nekim zakonskim prijedlozima koji su već u proceduri.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.