EU snažno osudila sirijski režim i kemijske napade

0

Europska unija je u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu snažno osudila sirijski režim za katastrofalnu humanitarnu situaciju u zemlji i uporabu kemijskog oružja te pokazala “razumijevanje” za napade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske čiji je cilj bio uništenje kemijskog oružja te je pozvala na oživljavanje političkog procesa jer nema “vojnog rješenja” za sirijsku krizu.

“Sirijski režim snosi daleko najveću odgovornost za katastrofalnu humanitarnu situaciju i patnje sirijskog naroda.  Snažno osuđujemo ponovnu i kontinuiranu uporabu kemijskog oružja od strane sirijskog režima, uključujući i posljednji  napad u Dumi, što je teško kršenje međunarodnog prava i uvreda za ljudsko dostojanstvo”, kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u ponedjeljak  na redovitom mjesečnom sastanku.

“U tom kontekstu, Vijeće razumije da su ciljani napadi Sjedinjenih Država, Velika Britanije i Francuske na postrojenja za kemijsko oružje u Siriji bili specifične mjere koje su poduzete s jedinim ciljem da se spriječi sirijski režim da i dalje koristi kemijsko oružje za ubijanje vlastitog naroda. Vijeće podržava sve napore koji imaju za cilj sprečavanje uporabe kemijskog oružja”, dodaje se u zaključcima.

Ministri su također pozvali na oživljavanje političkog procesa, ističući da nema vojnog rješenja te izrazili žaljenje zbog ruske i iranske potpore sirijskom režimu.

“Ističemo da sadašnju situaciju treba iskoristiti za oživljavanje procesa za traženje političkog rješenja za sirijski sukob. EU ponavlja da ne može biti vojnog rješenja. Suprotno tome, sirijski režim uz potporu Rusije i Irana od prošle godine pojačao je vojne operacije ne obazirući se na civilne žrtve”, kažu ministri.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da je konferencija EU-a i UN-a o budućnosti Sirije, koja se sljedeći tjedan održava u Bruxellesu, dobra prilika za oživljavanje političkog procesa.

“Znam da to zvuči  nadrealno u kontekstu rata, ali ako postoji nada za Siriju, onda je to sirijski narod kojemu je dosta sukoba i rata i koji bi mogao dati poticaj za ozbiljne pregovore”, rekla je Mogherini.

O potrebi oživljavanja političkog procesa govorio je i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji je također istaknuo da rješenje nije moguće pronaći bez Rusije.

“Najprije treba osigurati primirje i dostavu humanitarne pomoći te prijelaznu vladu u Siriji”, rekao je Maas.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnosn izjavio je po dolasku na sastanak da je odluka o zračnim napadima bila “potpuno opravdana” te je pozdravio međunarodnu potporu za tu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.