Macron: Uvjerio sam Trumpa da ne povlači američke snage iz Sirije

0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je jučer da je uvjerio američkog kolegu Donalda Trumpa, koji je želio povući američke snage iz Sirije, da ih tamo zadrži.

U telefonskom razgovoru uoči napada u subotu, Macron je, kako je rekao, uvjerio Trumpa da se ne povlači iz Sirije. Uvjerili smo ga da je tamo potrebno ostati, kazao je.

Četrdeset i osam sati nakon američkih, francuskih i britanskih napada, francuski je predsjednik dugo govorio o Siriji. Naglasio je i da je uvjerio Trumpa da ograniči subotnje napade na postrojenja za kemijsko oružje. Braneći akciju, kazao je: Došli smo do točke kada su napadi bili neophodni kako bi se međunarodnoj zajednici vratila vjerodostojnost.

Akcija Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije izvedena u noći na subotu zbog navodnog napada sirijskog režima kemijskim oružjem na Dumu bila je uspjeh na vojnoj planu, rekao je Macron u televizijskom intervjuu.

Odbacio je moguće proglašavanje akcije nelegitimnom naglašavajući da je u Siriji djelovala međunarodna zajednicaImamo tri članice Vijeća sigurnosti UN-a koje su sudjelovale, rekao je, misleći pritom na svoju zemlju, na SAD i Britaniju.

Francuska vojnom akcijom nije objavila rat Siriji Bašara al Asada, dodao je Macron, podsjećajući da Pariz želi inkluzivno političko rješenje rata u Siriji koje bi uključilo sve sudionike.

U intervjuu televizijskim postajama BFMTV i RMC i portalu Mediapart također je rekao kako je potrebno, da bi se postiglo trajno rješenje razgovarati s Iranom, Rusijom i Turskom.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.