Preminuo Borislav Mikelić, bivši premijer samoproglašene Republike Srpske Krajine

0

Nekadašnji premijer samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK) Borislav Mikelić preminuo je Beogradu 12. svibnja u 79. godini života, objavili su u nedjelju beogradski elektronički mediji.

Mikelić je bio i dugogodišnji generalni direktor petrinjskog Gavrilovića i predsjednik općine Petrinja.

Rođen je 1939. u Dobrilju pored Kostajnice u BiH, a tijekom Drugog svjetskog rata veći dio njegove obitelji ubijen je u Jasenovcu pa je poslije rata odrastao u sirotištima u Sloveniji i Hrvatskoj.

Bio je predsjednik vlade samoproglašene RSK od 21. travnja 1994. do 28. svibnja 1995.

Hrvatske su vlasti optužile Mikelića kao najodgovornijeg za stradanje hrvatskih policajaca i civila u rujnu 1991. u Petrinji, te ga je sud u Sisku 1993. u odsustvu osudio na 20 godina zatvora. Revizijom postupka 2011. pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnica je odbačena.

Nakon vojne operacije Oluja i propasti RSK Mikelić je otišao u Beograd.

Tamo je bio osumnjičen i za navodnu umiješanost u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, a 2003. je uhićen pod pretpostavkom da je bio posrednik između kriminalnih organizacija koje su počinile atentat i poslovnih krugova iz Republike Srpske.

Poslije tri mjeseca provedena u pritvoru, od kojih polovicu u samici, Mikelić je odlukom Vrhovnog suda Republike Srbije pušten na slobodu.

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.