Šef slovenskih socijaldemokrata Dejan Židan optužio Janšu za ‘orbanizaciju’ Slovenije

0

Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, čija stranka je prema anketama jedna od triju koje imaju izgleda za  pobjedu na parlamentarnim izborima 3. lipnja, izjavio je u ponedjeljak da je ta stranka jamstvo da neće doći do “orbanizacije” Slovenije.

“Tri su stranke u sadašnjem trenutku u izglednoj poziciji da vode buduću vladu, a među njima je i naša. No, ne želimo vladu koja će se politički ravnati prema uzoru (mađarskog premijera Viktora) Orbana”, kazao je Židan na predizbornom skupu stranke i susretu s biračima u Mariboru, dodavši da samo glas za njegove socijaldemokrate njihov uspjeh na izborima jamči da neće doći do orbanizacije Slovenije.

Židan je time aludirao na bliskost svog konkurenta na izborima, bivšeg premijera Janeza Janše i njegovih Slovenskih demokrata (SD), s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i njegovom strankom Fidesz, posebno kad je riječ o europskoj migracijskoj politici, ali i isticanje suverenističke vanjske politike.

Orban je u petak u Sloveniji bio gost na predizbornoj konvenciji Janšine stranke kojoj je zaželio pobjedu na izborima, te rekao da će to omogućiti budućnost i preživljavanje slovenskog naroda, a ponovio je i svoje protivljenje migracijskim kvotama za države članice EU-a, te upozorio na mogućnosti novih masovnih dolazaka migranata s bliskog istoka i iz sjeverne Afrike.

Na slovenskim parlamentarnim izborima koje se održavaju 3. lipnja prema većini anketa za relativnu većinu u budućem parlamentu borit će se Janšina i Židanova stranka, te Lista Marjana Šareca, gradonačelnik Kamnika koji zagovara “smjenu” generacija u politici, ali čiji jasniji program nije objavljen.

Šarec se predstavlja kao “novo lice” u slovenskoj politici, no Židan je svojim pristašama u Mariboru u ponedjeljak kazao da socijaldemokrati na svojim kandidacijskim listama imaju “više novih lica nego sve ostale stranke zajedno”, te upozorio da su u politici važni iskustvo i stranački program.

“Neka politika može biti uspješna samo ako kombinira ljude koji su se već dokazali s onima koji donose novu energiju i znanje. I kad idemo u bolnicu želimo da nas operira iskusan kirurg, a ne onaj koji prvi put u ruci drži skalpel”, upozorio je Židan na navodno neiskustvo Šarecove stranke.

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.