Plenković: Svi moramo uložiti dodatni napor da se nagodba postigne do 10. srpnja

0

Premijer Andrej Plenković poručio je na početku sjednice Vlade da u ovome trenutku svi zajedno, prije svega izvanredna uprava i svi dionici procesa restrukturiranja Agrokora, moraju uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja, kako je predviđeno zakonom o izvanrednoj upravi, postigne nagodba i omogući funkcioniranje kompanije u budućnosti.

“Bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva podnijela je u ponedjeljak ostavku koju sam prihvatio. S obzirom na zbivanja koja se odnose na proces restrukturiranja u Agrokoru i određene pojedinosti koje su iz današnje optike, s obzirom na vrijeme, mogle biti napravljene na obazriviji i transparentniji način kako ne bi ugrozile inače u cijelini gledano izrazito uspješan proces spriječavanja gospodarske i financijske krize s obzirom na sve ono što je prijetilo stečajem Agrokora. Tako da mi je žao, kada gledamo komparativno, proces restrukturiranja koji je Hrvatska kao mala država napravila u izrazito malom roku, stvorila pravni okvir koji je doveo do toga da nismo morali niti kune potrošiti iz proračuna, da nije došlo do nacionalizacije čime bi se sigurno povećao javni dug. Sada u ovom trenutku moramo svi zajedno uložiti napore da se do 10. srpnja postigne nagodba i omogući funkcioniranje kompanije u budućnosti i svih koji su s njom povezani, i najvažnije da se osigura njihova ekonomska budućnost”, naglasio je.

Podsjetio je da je Ustavni sud prošloga tjedna kazao da je zakon o izvanrednoj upravi u skladu s Ustavom te da bi nedjelovanje Vlade u takvim okolnostima bilo neustavno.”Dakle, učinili smo ono što smo u takvim izvanrednim okolnostima mogli s najboljom namjerom, da učinimo dobro za hrvatsko gospodarstvo i na tom tragu ćemo nastaviti naš angažman. Sličnu ambiciju imaju i članovi privremenog vjerovničkog vijeća s kojima smo razgovarali jučer. Podršku okončanju ovoga procesa daje u cijelosti i parlamentarna većina, a na nama je da pomognemo izvanrednoj upravi da se taj proces odvije do kraja u najboljem redu”, istaknuo je Plenković.

( politika24 / hrt )

Share.

About Author

Comments are closed.