Putin vozeći kamion otvorio Krimski most

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin vozeći kamion otvorio je 19 kilometara dug most koji Rusiju povezuje s Krimom, ukrajinskim poluotokom koji je Moskva pripojila 2014.

Cestovni dio s četiri traka javnosti će biti otvoren sutra, dok željeznički s dvije pruge još nije završen. Vlakovi bi njime trebali prometovati od kraja 2019.

Krimski most, dug 19 kilometara, ide preko Kerčkog prolaza koji Azovsko more razdvaja od Crnog i povezuje poluotok Kerč, na Krimu s Tamanskim poluotokom na jugu Rusije.

Izgradnju mosta, koja je počela u veljači 2016., ruska država povjerila je tvrtki milijardera Arkadija Rotenberga koji je Putinov partner u džudu.

Prema uredbi objavljenoj na internetskoj stranici vlade, Strojgazmontaž je trebao završiti most do prosinca 2018. po cijeni koja nije smjela biti veća od 2,9 milijardi eura po tadašnjem tečaju.

No tijekom posjeta u ožujku, nekoliko dana prije pobjede na predsjedničkim izborima, Putin je zatražio da most bude gotov već u svibnju kako bi se ljudi mogli njime koristiti tijekom ljeta.

Izgradnjom Krimskog mosta narušena je teritorijalna cjelovitost Ukrajine, ocijenio je Sud pravde Europske unije.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.