Merkel: Kina i Njemačka stoje iza iranskog nuklearnog sporazuma

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da Kina i Njemačka stoje iza postojećeg nuklearnog sporazuma s Iranom nakon što su se Sjedinjene Države u ovom mjesecu povukle iz sporazuma koji je sklopljen 2015. godine.

Merkel je dala tu izjavu tijekom zajedničkog brifinga za novinare s kineskim premijerom Li Keqiangom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu tijekom dvodnevnog posjeta Kini, prenosi Reuters.  Očekuje se da će razgovori Merkel s kineskim dužnosnicima biti usmjereni na trgovinske i diplomatske sporove, posebno na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma i sjevernokorejski program nuklearnog naoružanja. Merkel bi se tijekom dana također trebala sastati s predsjednikom Xi Jingpingom tijekom dvodnevnog posjeta na čelu manjeg njemačkog poslovnog izaslanstva.

Trgovina će također biti visoko na dnevnom redu razgovora, iako se ne očekuje da Merkel potpiše bilo kakav veći trgovinski sporazum.  Bilateralna trgovina Kine i Njemačke u prošloj je godini iznosila oko 190 milijardi eura. Njemačka traži bolji pristup kineskom tržištu i protivi se kineskim navodnim prisilnim tehnološkim transferima iz stranih kompanija. Također bi moglo biti riječi o kineskim ulaganjima u Europu. Nije poznato hoće li se razgovarati o aktivistici za ljudska prava Liu Xia i udovici dobitnika Nobelove nagrade za mir koja je u kućnom pritvoru osam godina bez podizanja optužbi. Posjet Merkel Kini “najbolja je i jedina prilika” da Liu bude oslobođena u ovoj, godini, izjavio je njen prijatelj Hu Jia za dpa. Merkel  će u petak obići grad Shenzen u južnoj Kini koji je postao centar za kineske inovacije prije nego što se vrati u Njemačku.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.