INTERVJU: Damir Džeba: Radikalizacija od strane bošnjačkih političkih stranaka udaljava nas od dogovora, neće nas isprovocirati

0

Iako su u posljednje vrijeme intenzivirani razgovori i pregovori oko Mostara, još uvijek nema naznaka o mogućem dogovoru, a vremena je sve manje. Predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Damir Džeba u intervjuu za naš portal politika24.net  govori o novonastaloj situaciji oko migrantske krize u BiH, te o njihovom smještaju u Readmisijski centar Salakovac , događajima na posljednjim sastancima predstavnika političkih stranaka oko Mostara, koji su održani u prostorijama Gradske VIjećnice, spremnosti njegove stranke HDZ BiH za izbore u Mostaru, ukoliko se steknu uvjeti za njihovo održavanje, a dao je i svoj komentar na nedavne radikalne izjave Salema Marića, predsjednika GO SDA Mostar, te otkriva što očekuje od idućih sastanaka

 

www.politika24.net: Kako komentirate posljednje događaje oko migrantske krize u BiH  i njihovo smještanje u Readmisijski centar Salakovac kod Mostara?

 

Posljednja događanja vezana za migrantsku krizu u BiH pokazala su nespremnost nadležnih da se odgovorno suprotstave ovom problemu, ali su također demaskirale i pokazale stvarne politike koje se vode u BiH. Potvrđen je paralelni neustavni i nezakoniti način donošenja odluka, korištenja institucija i ovlasti s posljedicom narušavanja mira, reda i ukupnog sigurnosnog stanja.

U trenutku dolaska u Readmisijski centar Salakovac, imigranti nisu imali status tražitelja azila, što podrazumijeva da je taj postupak u suprotnosti sa Odlukama Vijeća ministara, uz napomenu da iste Odluke nisu objavljene na službenim stranicama Ministarstva.

Hajka na ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a Iliju Lasića je zapravo pokušaj da se skrene sa stvarnih problema i da javnost ne sazna kako je upravo ministar Mektić prekršio propise jer je u IC Salakovac smjestio ilegalne imigrante, a ne tražitelje azila..

Također, istovremeno imamo i otvoren javni poziv nasilnika i batinaša Kaplana na organizirano nasilno blokiranje Grada Mostara barikadama, poziv na sprječavanje rada specijalne postrojbe MUP-a HNŽ-a, otvorene pokliče za destabilizaciju sigurnosti, te na ozbiljno nasilje i prijetnje s ‘500 momaka spremnih na sve’. Ovo pozivanje Kaplana na rušenje ustavnopravnog poretke i nasilje Mektiću nije problem ali mu je problem kada se postupa odgovorno i sukladno Ustavu i Zakonu kao što je to uradio MUP HNŽ-a. Smatramo kako nadležna tijela i institucije moraju žurno reagirati u cilju sprječavanja nasilja i sukoba.

Kako smo i javno govorili ilegalni migranti su bez identificiranja bili par mjeseci u Sarajevu a onda su naprasno, za potrebe čišćenja Sarajeva prije Erdoanovog stranačkog skupa koje je zabranila cijela Europa, premješteni u Salakovac bez potrebnih procedura.

Na sve moguće probleme i propuste smo upozoravall,i a na žalost se upravo potvrđuje sve što smo govorili. Oko stotinjak nezakonitih migranata je pobjeglo iz Salakovca. Postoje MUP izviješća o nasilju i povrijeđenom zaštitaru. Nedostaje hrane i lijekova za one stvarno potrebite. Lokalno stanovništvo je zabrinuto. Sve je ovo posljedica nerada, nepoštivanja procedura i politički smišljenog poteza za destabilizaciju HNŽ-a i Mostara. Potvrde za ove tvrdnje imamo svaki dan a očekuju se i temeljitije rasprave kako je ministar sigunosti BiH mogao bez odluka Vijeća ministara ovo napraviti.

www.politika24.net: Nedavno je Središnje izborno povjerenstvo odlučilo kako će izbori u BiH biti održani 7 listopada. No, svjedoci smo da nema pomaka oko promjene Izbornog zakona. Koliko je vremena ostalo za dogovor oko Mostara?

Sada kada su prošli rokovi u kojima je bilo moguće izmijeniti Izborni zakon BiH sukladno odlukama Ustavnog suda BiH vremena za dogovor oko Mostara ima jer nema nekog posebnog roka propisanog zakonom do kada moramo predložiti model po kojem ćemo ispuniti ono što Ustavni sud traži i održati izbore u Mostaru. Naša ideja je bila da se izmjeni Izborni zakon BiH, provedu odluke Ustavnog suda, i da u okviru Općih izbora u 2018. godini održimo izbore i za Gradsko vijeće Grada Mostara. Na žalost, to je propušteno zbog zahtjeva da se u pregovore uvedu stvari koje nemaju veze s održavanjem izbora u Mostaru.

www.politika24.net: Možete li nam ukratko objasniti što se sve događalo na posljednjem sastanku oko Mostara, ali i onim prethodnim koji su održani u prostorijama Gradske Vijećnice i da li je možda došlo do približavanja stajališta?

Mi smo do posljednja dva sastanaka imali dobru dinamiku i atmosferu. Riješili smo u biti ono što odluka Ustavnog suda traži od nas. To su bile dvije stvari. Prvo smo riješili prava birača u Središnjoj zoni, njihovo aktivno i pasivno biračko pravo u gradskim izbornim jedinicama. Druga stvar je bila pitanje ravnomjerne zastupljenosti odnosno izbor broja vijećnika prema broju birača te da ostane isti broj izbornih jedinica kao i do sada, njih šest. Od Središnjeg izbornog povjerenstva smo zatražili točan broj birača upisanih za glasovanje u Mostaru, uzeli kalkulatore i jednostavno izračunali koliko koja izborna jedinica daje vijećnika prema broju birača. Kako god, pitanje izbora u Mostaru je ipak pravno i tehničko pitanje a ne političko kako se svima predstavlja.

www.politika24.net: Što očekujete od narednih sastanaka?

Očekujem da poštujemo i provedemo odluku Ustavnog suda za Mostar. To je naša obveza. Odluke suda se provode. One se ne uvjetuju, s bilo čime, pogotovo ne sa stvarima koje nemaju veze s izbornom procedurom. Uvođenje dodatnih posebnosti za Mostar nije dobro, za nas nije prihvatljivo, jer argumentirano smatramo kako Mostar ima i previše posebnosti obzirom na jedinicu lokalne samouprave.

www.politika24.net: U svim dosadašnjim intervjuima i izjavama za naš portal politika24.net bili ste optimistični oko mogućnosti dogovora oko održavanja izbora u Mostaru. Jeste li i dalje optimistični, s obzirom na vrijeme kao ograničavajući čimbenik?

Optimističan sam bio do rokova objave izbora od SIP-a. Nakon toga smo s ‘klizećim startovima’ ušli u izbornu kampanju. Narušena je dobra atmosfera s izjavama, prije svega od SDA, ali i drugih bošnjačkih stranaka kako su hrvatski i srpski narod agresori u BiH, te drugih huškačkih izjava koje u biti nisu ništa drugo nego govor mržnje izabran kao predizborna kampanja.

www.politika24.net: Gradski odbor HDZ BiH Mostar je na svojoj nedavnoj sjednici formirao Izborni stožer za grad Mostar. HDZ BiH Mostar je u potpunosti spreman za izbore u Mostaru?

Izabrali smo Izborni stožer GO HDZ-a BiH Mostar sukladno odlukama i uputama Predsjedništva stranke, formirali potrebne odjele, napravili sastanke s predsjednicima 36 temeljnih organizacija. U ponedjeljak, 28. svibnja, smo održali 3. sjednicu Izbornog stožera gdje su predsjednici temeljnih ogranaka predstavili svoj rad, organiziranost te visoku razinu spremnosti za provedbu predizbornih aktivnosti ali i programskih ciljeva u zajedništvu s narodom. Da, HDZ BiH nesumnjivo je u potpunosti spreman za izbore.

www.politika24.net: Nedavno je predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić  u izjavama za sarajevske medije Hrvate označio kao agresore na Mostar. Koji je Vaš komentar na takve radikalne i neprimjerene izjave i što one kao takve imaju za cilj?

Upravo sam o tomu govorio u prethodnom pitanju. Na žalost moram istaknuti nepotrebno zaoštravanje retorike u posljednje vrijeme, vraćanje u prošlost s potpuno neprihvatljivim ocjenama da su i hrvatski i srpski narod u BiH agresori na Bosnu i Hercegovinu. Spominjanje rata, oružja, nerazumnih političkih izjava u medijima kao predizborno zaoštravanje odnosa program nas udaljava od uspostavljanja normalnih odnosa naroda u BiH. Zasigurno se mogu okarakterizirati i kao govor mržnje. Ovakve neodmjerene i huškačke izjave nas udaljavaju od normalizacije odnosa u Mostaru, u konačnici udaljava od provedbe presude Ustavnog suda za Mostar i održavanja izbora. Radikalizacija zasigurno narušava u posljednje vrijeme korektno uspostavljenu atmosferu pri razgovorima oko dogovora za održavanje izbora koji se održavaju u Gradskoj vijećnici u Mostaru. Naša poruka je da se nećemo dati isprovocirati, da ćemo više govoriti o budućnosti nego o prošlosti.

www.politika24.net: Jesu li predstavnici međunarodne zajednice shvatili nužnosti izmjene Izbornog zakona, odnosno nužnosti provedbe Odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju Mostar i da li su prepoznali one koje odugovlače cijeli proces?

Mislim da su shvatili da poštivanje odluka najviših institucija ove zemlje, Ustavnog suda BiH u ovom slučaju, nema alternativu. Vjerujem da su krivci jasni jer na svim razgovorima u Vijećnici su bili predstavnici međunarodne zajednice kao promatrači i mogli vidjeti tko vjerodostojno zastupa provedbu odluke Ustavnog suda za Mostar kako bi konačno imali izbore, a tko opstruira cijeli proces.

 

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.