Nakon europskih izbora 2019. smanjuje se broj eurozastupnika

0

Broj zastupnika u Europskom parlamentu umjesto dosadašnjih 751 trebao bi se nakon Brexita smanjiti na 705, ostavljajući mjesta za nove članice, stoji u usvojenom tekstu Europskog parlamenta.

Od 73 zastupnička mjesta koje ima Ujedinjena Kraljevina, njih 46 bi se ostavilo u pričuvi za buduća proširenja, ili jednostavno neće biti popunjena čime će se smanjiti veličina Europskog parlamenta.

Preostalih 27 britanskih mjesta rasporedit će se na 14 država članica koje su podzastupljene u Europskom parlamentu. Hrvatska po tome dobiva jedno mjesto i imala bi 12 umjesto sadašnjih 11 zastupnika.

Tekst također naglašava da će se nova raspodjela primjenjivati ​​samo ukoliko Ujedinjena Kraljevina napusti EU.

Sljedeći korak

Današnje glasanje konačna je potvrda predložene raspodjele zastupničkih mjesta, te se još očekuje zeleno svjetlo čelnika EU-a na summitu u Bruxellesu 28. i 29. lipnja. Odluka će stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu EU-a.

Kontekst

Članak 14. Ugovora o Europskoj uniji navodi da Europski parlament ne smije imati više od  750 zastupnika, plus predsjednik.

Također, zastupljenost treba biti “degresivno proporcionalna”, a minimalni prag je 6 članova iz svake države članice. Nijednoj državi članici ne dodjeljuje se više od 96 mjesta.

Degresivna proporcionalnost treba ispuniti dva uvjeta:

  • omjer između broja stanovnika i broja mjesta svake države članice prije zaokruživanja na cijele brojeve razlikuje se u odnosu na njihov odgovarajući broj stanovnika na takav način da svaki član Europskog parlamenta iz države članice s većim brojem stanovnika zastupa više građana nego svaki član Europskog parlamenta iz države članice s manjim brojem stanovnika
  • što veći broj stanovnika ima država članica, veća su njezina prava na veći broj mjesta u Europskom parlamentu   .

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.