INTERVJU: Marinko Čavara: Zadnji potezi bošnjačkih stranaka upućuju na želju da vlast funkcionira samo onako kako oni žele

0

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara u intervjuu za naš portal politika24.net govori o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata koji je došao od strane pet bošnjačkih stranaka i preglasavanju Hrvata u  Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, odbijanju bošnjačkih stranaka za promjenom Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda,  težnji bošnjačkih stranaka da ponovno Hrvatima biraju predstavnike u vlasti, objašnjava kako stati u kraj unitarističkoj politici Sarajeva i kako će po njegovom mišljenju funkcionirati vlast u FBiH u narednih par mjeseci, s obzirom da se nalazimo u predizbornom vremenu.

 

politika24.net: Kako komentirate Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata koji je došao od strane pet bošnjačkih stranaka i izglasavanje tog Zakona u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, protivno volji hrvatskih zastupnika?

Čavara:  Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta Federacije BiH je neustavan, jer je Ustavni sud BiH odredbe da iz svake županije ide po jedan izaslanik iz svakog naroda proglasio neustavnim, te ih izbrisao iz Izbornog zakona. I onda četiri stranke i jedan neovisni kandidat te pobrisane odredbe stave u svoj Prijedlog Zakona, što jasno pokazuje da se ovdje radi o izigravanju odluke Ustavnog suda BiH. Radi se o Prijedlogu Zakona koji je prekršio i procedure predviđene Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Ovim Prijedlogom Zakona oduzima se mogućnost Hrvatima da izaberu svoje predstavnike na način na koji tu mogućnost imaju Bošnjaci.

politika24.net: Može li ovakav zakon donesen protivno volji hrvatskog naroda doživjeti stupanje na snagu?

Čavara: Očekujem da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH biti odgovorniji prema zakonima, Ustavu ove države i odluci Ustavnog suda BiH. Ali, ukoliko se i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH bude osiguralo bošnjačko jedinstvo u rušenju odluka Ustavnog suda, onda nema sumnje da će ovaj Prijedlog Zakona i tu proći kao i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Onda će vjerojatno Klub izaslanika hrvatskog naroda tražiti ocjenu zaštite vitalnog nacionalnog interesa od Ustavnog suda FBiH. Ukoliko Ustavni sud procijeni da Zakon ne ugrožava vitalni nacionalni interes, onda se u Domu naroda usvaja po prostoj većini i dolazi kod mene na potpis. Ja ću tad procijeniti što mogu napraviti da zaštitim ustavnost i zakonitost institucija Federacije BiH.

politika24.net: Kakvu poruku šalju bošnjačke stranke  ovakvim potezom?

Čavara: Nažalost, ovo nije prvi slučaj da se stvori ovakva koalicija u federalnom Parlamentu. Imamo situaciju koja se ne događa prvi put, a to je da SDA napravi dogovor sa strankama iz opozicije kako bi nametnuli neka rješenja u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i onda izglasa sa tim zastupnicima, bez prethodnog dogovora s onima koji su dogovorili da čine vlast na razini Federacije BiH. Zadnji potezi dominantno bošnjačkih stranaka upućuju na želju da vlast funkcionira samo onako kako oni žele. Na ovom primjeru se jasno vidi kakva je pozicija Hrvata u Federaciji BiH i kako bez hrvatskih dužnosnika mogu donositi važne odluke.

politika24.net: Bošnjačke stranke odbijaju svaki prijedlog  za Izmjenu Izbornog zakona koji dolazi od HNS-a BiH. Što bi to one ( bošnjačke stranke ) izgubile kada bi se sprovele Izmjene Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda?

Čavara: Ovaj Prijedlog Zakona jasno pokazuje da bošnjačke stranke imaju za cilj isključivo zadržavanje mogućnosti Bošnjaka da biraju predstavnike Hrvatima. Iz tog razloga im ne odgovaraju izmjene Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda i prijedlozima HNS-a BiH kojima bi se osiguralo legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda. Smatraju da je mogućnost koju sada imaju, da biraju hrvatske  predstavnike, njihovo pravo.

politika24.net: Po svemu sudeći bošnjačke stranke žele ponovno Hrvatima izabrati političke predstavnike. Vaš komentar?

Čavara: Nažalost, bošnjačke stranke dosada nisu pokazale volju za prihvaćanjem principa kojim bi se omogućilo da jedan konstitutivni narod ne bira političke predstavnike drugom konstitutivnom narodu, te očigledno imaju namjeru promijeniti politički sustav i uređenje države na način koji bi  omogućio vladavinu najbrojnijima, odnosno Bošnjacima. Ipak, treba podsjetiti da je Washingtonskim sporazumom formirana Federacija BiH  u čijim temeljima je odredba da Hrvati i Bošnjaci jednakopravno upravljaju Federacijom BiH.

politika24.net: Izbori su raspisani, nisu provedene izmjene Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda. Što nakon Izbora?

Čavara: Nadam se da nakon izbora nećemo imati još lošije stanje, imajući na umu da nije provedena odluka Ustavnog suda BiH i izmijenjen Izborni zakon.  Bez implementacije presude Ustavnog suda BiH nemamo modela popune Doma naroda Parlamenta FBiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. U tom slučaju, Središnje izborno povjerenstvo BiH može donijeti  model primjene posrednih izbora. Iako nema ulogu zakonodavca, SIP BiH ima mogućnost donošenja novog modela izbora izaslanika u Dom naroda prema Izbornom zakonu. Dalje, takva odluka bi išla Vijeću za žalbe Suda BiH i, ukoliko bi Sud BiH poništio takvu odluku, onda bi mogli biti u ćorsokaku.

politika24.net: Pošto se nalazimo u predizbornom vremenu kako će funkcionirati vlast u Federaciji BiH u narednih nekoliko mjeseci?

Čavara: Ja, kao Predsjednik Federacije BiH, i svi hrvatski dužnosnici ulažemo mnogo truda i napora kako bi institucije nastavile funkcionirati. Obzirom na trenutnu situaciju u kojoj bošnjačke stranke djeluju destruktivno, postavlja se pitanje ima li vlasti uopće. I do izbora ćemo se vjerojatno baviti sličnim problemima. Svatko od nas dužnosnika se obvezao na poštivanje Ustava, stoga svi trebamo raditi na tome da osiguramo zaštitu prava i interesa svih konstitutivnih naroda u FBiH i BiH.

( politika24.net )

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.