Trump: Čelnici zemalja članica NATO-a složili su se ‘znatno povećati’ troškove za obranu

0

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da su se čelnici zemalja članica NATO-a složili “znatno povećati” troškove za obranu i da je NATO danas puno jači nego prije dva dana.

“Svi su se složili znatno povećati troškove za obranu. NATO je danas puno snažniji nego prije dva dana”, rekao je Trump na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare nakon završetka sumita NATO-a. Nije precizirao koliko je povećanje dogovoreno, ali je rekao da je u proteklih godinu dana izdvojeno 33 milijarde dolara više za obranu i to ne računajući Sjedinjene Države.

Trump je summit NATO-a ocijenio “fantastičnim” rekavši da je održan u “kolegijalnom duhu”. Neposredno prije njegove konferencije za novinare počele su curiti informacije da je Trump zaprijetio povlačenjem Sjedinjenih Država iz NATO-a ako saveznici ne pristanu povećati troškove za obranu.

Na pitanje novinare može li sam donijeti odluku o izlasku iz NATO-a bez pristanka Kongresa, Trump je rekao “da vjerojatno može, ali da to nije neophodno”.

Trump je rekao da Sjedinjene Države imaju dobre odnose s Njemačkom, ali da ne voli plinovod Sjeverni tok 2, koji povezuje izravno Njemačku i Rusiju.

Na pitanje dopisnika Večernjeg lista Tomislava Krasneca, hoće li nakon što uđe u svoj zrakoplov tvitati drukčije poruke od ovih koje govori na konferenciji za novinare, Trump je prvo čestitao na plasmanu u finale svjetskog nogometnog prvenstva, dodajući da će njegove poruke biti iste te da je “on stabilan duh”.

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.