May želi sporazum s Trumpom oko slobodne trgovine, ali on pak postavio ultimatum

0

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u četvrtak došao u posjet Velikoj Britaniji, izjavom Winstona Churchilla i pozivom na sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dviju zemalja nakon Brexita.

“Imati Sjedinjene Države na našoj strani, bila je za mene najveća radost”, podsjetila je May na izjavu britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata. “Sada, na korist svih naših ljudi, krenimo zajedno raditi na izgradnji bogatije budućnosti”, rekla je Trumpu.

May je rekla da su britanske kompanije već stvorile stotine tisuća “radnih mjesta, mogućnosti i bogatstvo za vrijedne ljude u cijeloj Americi”.

“Sada, dok se pripremamo napustiti Europsku uniju, imamo jedinstvenu priliku učiniti više”, rekla je po izvacima njenog govora.

“To je također i prilika da se sruše birokratske prepreke koje frustriraju vodeće poslovne ljude s obje strane Atlantika”.

Donald Trump je u četvrtak doputovao u London u posjet Velikoj Britaniji tijekom kojega će, kako se očekuje, razgovarati o slobodnoj trgovini i suradnji u području obrane.

Trumpa i njegovu suprugu Melaniju u londonskoj zračnoj luci Stansted pozdravili su britanski ministar međunarodne trgovine Liam Fox i veleposlanik SAD-a Woddy Johnson, nakon čega je otišao u rezidenciju veleposlanika u središnjem londonskom Regent’s Parku.

Američki predsjednik je zatim helikopterom došao u palaču Blenheim u blizini Oxforda na večeru s britanskom premijerkom May i vodećim poslovnim ljudima.

Nakon manjih prosvjeda po Trumpovom dolasku a uoči, kako se najavljuje, većih u petak, ispred palače u Blenheimu okupilo se nekoliko stotina prosvjednika koji se pribojavaju da bi u okviru trgovinskog sporazuma mogao tražiti veći pristup britanskom zdravstvenom sektoru za osiguravateljske, farmaceutske i druge kompanije iz SAD-a.

Trump Velikoj Britaniji: Ili EU ili mi

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da bi sporazum o slobodnoj trgovini s Velikom Britanijom mogao biti neostvariv ukoliko ta zemlja odluči provesti predloženi plan britanske premijerke Therese May zadržavanja uskih ekonomskih odnosa s Europskom unijom nakon Brexita.

U intervjuu za britanski The Sun objavljen u četvrtak kasno navečer, Trump je ustvrdio kako će plan za Brexit “definitivno utjecati na trgovinu sa Sjedinjenim Državama – nažalost, negativno”.

Plan zadržavanja uskih ekonomskih odnosa s Bruxellesom ostavlja Veliku Britaniju previše blizu EU-u da bi bio moguć novi transatlantski trgovinski sporazum, rekao je američki predsjednik.

Dvije godine nakon što su Britanci na referendumu 2016. izglasali napuštanje Unije, kabinet britanske premijerke prošli je tjedan prihvatio plan za prijateljski Brexit koji bi Britaniju zadržao unutar zone slobodne robne razmjene s EU-om, što bi automatski značilo i to da bi morala s EU-om dijeliti i neke zakone.

Postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini s SAD-om jedan je od ključnih ciljeva zagovornika Brexita unutar Konzervativne stranke britanske premijerke, koji sada strahuju da May pristaje na previše ustupaka prema EU-u.

“Potpišu li takav sporazum, to bi značilo da bismo imali posla s Europskom unijom umjesto s Velikom Britanijom, što će vjerojatno onemogućiti sporazum”, upozorio je Trump u razgovoru za The Sun, referirajući se na prijedlog za Brexit. “U tome slučaju, trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama vjerojatno neće biti postignut”, ustvrdio je.

Samo nekoliko sati ranije, na svečanoj večeri povodom Trumpova prvog službenog posjeta Velikoj Britaniji, May je otvoreno pozvala Washington na sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dviju zemalja nakon Brexita, pohvalivši prijateljstvo dviju saveznica.

Američkog predsjednika pozdravila je citirajući Winstona Churchilla: “Sada, na korist svih naših ljudi, krenimo zajedno raditi na izgradnji bogatije budućnosti”, rekla je Trumpu. “Sada, dok se pripremamo napustiti Europsku uniju, imamo jedinstvenu priliku učiniti više. To je također i prilika da se sruše birokratske prepreke koje frustriraju vodeće poslovne ljude s obje strane Atlantika”, kazala je May.

Američki predsjednik u London je doputovao u tjednu u kojemu se May našla suočena s dvostrukom ostavkom u svojoj vladi, ministra za Brexit Davida Davisa i ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, zbog neslaganja s njezinim planovima odnosa s Europskom unijom nakon izlaska koncem ožujka iduće godine.

U razgovoru za The Sun, Trump je nadalje ocijenio kako bi Johnson bio izvrstan premijer. “Ne radim usporedbe – samo kažem da bi on bio izvrstan premijer. Mislim da ima ono što je potrebno”, kazao je.

Predsjednik SAD-a May je opisao kao “ugodnu osobu”, dok je za gradonačelnika Londona Sadiqa Khana ponovio kako “užasno” vodi glavni grad Britanije.

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.