Oprez: Od vikenda do sredine kolovoza temperature do 38 °C

0

Početak ljeta u FBiH obilježilo je vrlo nestabilno vrijeme s neujednačenim oborinama i velikim brojem kišnih dana, naveli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Broj kišnih dana u lipnju kretao se od 12 do 22, a u srpnju od 8 do 19, što je iznad višegodišnjeg prosjeka, piše Večernji list BiH.

U kolovozu se, u pogledu kiše, prognozira stabilizacija vremena uslijed jačanja anticiklona iznad našeg prostora. Očekivane količine oborina su ispod referentnog prosjeka, a očekivane maksimalne temperature u granicama ili nešto iznad prosjeka.

Idućeg tjedna

– Od danas doći će do stabilizacije vremenskih prilika i u Bosni. Očekuje se više sunčanih sati, ali i lagani rast temperatura. Jutarnje temperature kretat će se od 17 do 23 u Bosni, a u Hercegovini između 21 i 25 stupnjeva. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 28 i 34 u Bosni, a na jugu zemlje između 32 i 36. Od 6. kolovoza nastavit će se razdoblje visokih temperatura. Maksimalne temperature u BiH bit će iznad 30 stupnjeva. Izuzetak čine samo visoka planinska područja, gdje se očekuju maksimalne temperature do 23 stupnja. Na sjeveru BiH očekuje se i pojava tropskih noći. U ovom razdoblju očekuje se veća vlažnost zraka, kao i pojava lokalnih pljuskova. Maksimalne očekivane temperature zraka kretat će se do 36 stupnjeva – navode iz FHMZ-a. Meteorolog amater Nedim Sladić, koji već godinama prilično precizno prognozira vrijeme, najavio je čak i više temperature. – Od danas temperature će biti iznad višegodišnjeg prosjeka. U navedenom razdoblju jutarnje temperature uglavnom neće padati ispod 17 i kretat će se od 18 do 23 stupnja u Bosni, a u Hercegovini od 22 do 28, dok će se najviše dnevne temperature kretati od 29 do 34 u većem dijelu Bosne, a na sjeveru BiH od 33 do 36, lokalno i do 38 – naveo je.

Prognoza do 16. kolovoza

– Od 9. do 16. kolovoza bit će vruće, sparno i dosta teško vrijeme uz nastavak umjerenog toplinskog vala, i to prvenstveno od 10. do 14. kolovoza. U višim krajevima istočne i, lokalno, središnje Bosne u poslijepodnevnim satima očekuje se nastavak nestabilnosti praćen kratkotrajnim lokalnim pljuskovima. Na sjeveru i jugu BiH nastavlja se razdoblje teškog vremena i tropskih noći. Povratak lokalnih pljuskova ponovno će povećati postotak vlažnosti zraka i stvarati opresivnu toplinu koja može biti rizična za zdravlje. Oko 16. kolovoza očekuje se premještanje hladne fronte sa sjeverozapada kontinenta prema Balkanu. Temperature će biti iznad višegodišnjeg prosjeka – jutarnje će se kretati od 17 do 23 stupnja u Bosni, a u Hercegovini od 22 do 26, dok će najviše dnevne u Bosni dostizati 35, a u Hercegovini do 38 – najavio je Sladić. Budući da živa u termometru prelazi 30, važno je pridržavati se preporuka kako bi se zaštitilo zdravlje.

Share.

About Author

Comments are closed.