HRT obilježava 27. godišnjicu pogibije snimatelja Gordana Lederera; poginuo je 1991. prenoseći istinu o Domovinskom ratu i agresiji na Hrvatsku

0

Hrvatska radiotelevizija obilježava 27. godišnjicu pogibije svog snimatelja Gordana Lederera. Život je izgubio 1991. prenoseći istinu o Domovinskom ratu i agresiji na Hrvatsku. ž

U spomen na Gordana položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjestu njegove pogibije na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice, gdje je stradao snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje.

Vijence i svijeće su položili izaslanici državnog vrha, među njima i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Bili su i predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici grada i županije, ali i Hrvatska radiotelevizija koja se ovih dana s ponosom sjeća i prisjeća svog kolege koji je na zadataku izgubio svoj život.

koji su mu namijenili taj metak učinili su to kako bi zaustavili da njegove snimke, da istina o ratnim razaranjima, na ovom području, obiđe svijet.

Ali, u tome nisu uspjeli. Znamo da su njegov snimke postale jedan od možda najupečatljivijih zapisa iz Domovinskog rata.

Zanimljivo je da je među prvima ranjenom Ledereru u pomoć priskočio današnji ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. On danas kaže kako je Lederer bio jedan hrabar čovjek i kako prije svega žali što JNA nije dozvolila njegovu evakuaciju jer, kaže, možda bi on danas bio živ.

“Možda tada nismo bili ni svjesni važnosti toga što rade dragi naši prijatelji, snimatelji, novinari…ali danas s vremenskim odmakom od 27 godina možemo kazati kolika je važnost upravo te slike i te istine” rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Mnogi su iznijeli svoja sjećanja na Gordana Lederera.

“Gordan Lederer je svojom kamerom prenosio događanja, osim ovdje u ovom području, također je snimao u Kninu i ostalim područjima i svjedočio događanjima u Domovinskom ratu jer je to tada bilo oružje jednako važno onom pravom oružju” rekao je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

“Čast mi je bila i zadovoljstvo poznavati takvog  iznimnog čovjeka, iznimnih ljudskih kvaliteta, čovjekoljuba, domoljuba i profesionalca, sve te tri osobine bile su kod Gordana Lederera” rekao je izaslanik predsjednice Republike, umirovljeni brigadir Drago Horvat.

“Gordan Lederer je bio preteča svega onoga što se događalo, nažalost, njegovim ubojstvom više nismo mogli gledati na Hrvatskoj televiziji banijska ratna praskozorja” rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

“Njegova žrtva je bila da se istina sazna, kolika je njegova hrabrost bila govore mnogi videozapisi koji danas vrlo slikovito govore o prvim danima rata” rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

HRT je spomenik Gordanu Ledereru podignuo 2015. u suradnji s Gradom Hrvatskom Kostajnicom. Izrađen je u obliku fotografskog objektiva, a napuknuta leća unutar kruga simbolizira pucanj u istinu.

( hrt )
Share.

About Author

Comments are closed.