Napetosti se ne smanjuju: Sjedinjene Države ne žele ukinuti sankcije i izazivaju bijes Sjeverne Koreje

0

Sjeverna Koreja izrazila je nezadovoljstvo prema SAD-u zbog toga što još nisu ukinuli sankcije, a ministarstvo vanjskih poslova napominje kako su napravili nekoliko gesta dobre volje, no ipak SAD i dalje prati ”stari scenarij ponašanja” i time ugrožava bilo kakav potez u smjeru denuklearizacije.

Sjeverna Koreja i dalje je obavijena mnogim međunarodnim, i sankcijama Sjedinjenih Država zbog svojeg nuklearnog programa i testiranja projektila.

Sjedinjene Države zahtijevaju potpuno razoružanje nuklearnog arsenala nakon čega će ukinuti sankcije.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un dogovorili su u lipnju kako će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

No detalji tog dogovora još su u magli, jer Sjeverna Koreja nije jednostrano prihvatila odricanje od nuklearnog oružja.

Prošli je tjedan izvješće UN-a pokazalo da nisu prestali proizvoditi oružje, što je natjeralo SAD da pozove međunarodnu zajednicu da ne odustaje od sankcija.

Sjevernokorejsko MVP naglasilo je kako su proveli brojne pomirljive poteze, poput zaustavljanja testiranja projektila, povrat posmrtnih ostataka američkih vojnika iz Korejskog rata, te rasklapanje lansirnih postrojenja.

Također napominju kako se SAD drži starog scenarija koji su ”prošle administracije pokušale, no nisu uspjele”, te da neki američki dužnosnici ”potkopavaju napore Donalda Trumpa neutemeljenim tvrdnjama”.

Zaključili su kako ”očekivanje bilo kakvog rezultata, dok se vrijeđa partner u dijalogu … jest budalast čin poput čekanja da se izlegne kipuće jaje”.

Ranije ovoga tjedna sjevernokorejski ministar vanjskih poslova prozvao je poteze SAD-a ”alarmantnima”, nakon što su ih i prošli mjesec prozvali za ”gangsterske” taktike u procesu pregovora.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho trenutno je u Iranu u službenom posjetu Hassanu Rouhaniju koji je upozorio kako se SAD-u ne može vjerovati nakon iskustva Teherana s trumpovom administracijom koja je poderala dogovor iz obamine ere o smanjenju sankcija.

Prema iranskim medijima, Ri je rekao kako će njegova zemlja tražiti način kako da očuva svoje znanje o nuklearnoj tehnologiji, u slučaju da retorika SAD-a prema Sjevernoj Koreji postane agresivnija.

”S obzirom da SAD nikada neće odustati od svoje neprijateljske politike prema nama, mi ćemo stoga zadržati naše znanje o nukelarnoj tehnologiji”, citirali su Rija iranski mediji.

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.