Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador odriče se osiguranja: Evo tko će se brinuti o njemu

0

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u četvrtak kako će umjesto naoružane tajne službe, koja je štitila njegove prethodnike, imati 20 nenaoružanih žena i muškaraca, uključujući odvjetnike, liječnike, i inženjere.  Otkako je uvjerljivo pobijedio na izborima 1. srpnja, lijevičarski političar prikazuje se kao predsjednik ‘običnih ljudi’ i odriče se tradicionlanih predsjedničkih povlastica.

No, činjenica da ne želi naoružane tjelesne čuvare izazvao je strah javnosti u zemlji koja se bori s političkim nasiljem, bandama, i kartelima. Tijekom predsjedničke kampanje bilo je više smrtonosnih napada na političare nego ikada prije, a epidemija nasilja bandi bila je najkrvavija u modernoj meksičkoj povijesti. U prvoj izjavi samo dan nakon pobjede na izborima, Lopez Obrador je rekao kako će izabrati deset žena i deset muškaraca koji neće bit naoružani. Njih ne smatra tjelohraniteljima, nego “potporom”. ”Oni će se brinuti o meni. Ove žene i muškarci, i svi Meksikanci će se brinuti o meni. A kada pričam o svim Meksikancima, govorim o vojnicima, jer vojnici su narod”, rekao je Lopez Obrador. ”Svi Meksikanci će paziti na mene, ali neće biti posebne (državne) službe koja će jamčiti zaštitu predsjedniku”, dodao je

. Lopez Obrador je i bivšem predsjedniku Enriqueu Pena Nieti, koji je pod zaštitom dvije tisuće naoružanih čuvara sačinjenih od vojnog osoblja, policije, i civila, rekao da će radije uzeti puno manji tim za sigurnost.

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.