Zrinjskom treba novi stadion u Mostaru

0

Zrinjski će uzvratni susret 3. pretkola Europske lige igrati kao domaćin na Pecari, na stadionu NK Široki Brijeg. U prva dva pretkola (slovački Spartak, malteška Valletta) Zrinjski je bio domaćin pod Bijelim brijegom, pa mnogima nije jasno zašto protiv Bugara mora “gostovati” na Pecari. Razlog se krije u Uefinim pravilnicima o licenciranju, koji su jako strogi i puni detalja. Klubovi sudionici Uefinih kupova moraju ispuniti niz kriterija, od kojih je i onaj infrastrukturni (uz financijski, stručni, administrativni i sigurnosni). Što je stupanj natjecanja u koji dođu klubovi viši, kriteriji su stroži i veći.

Rasvjeta, internet…

Trenutačno, kada su u pitanju bh. stadioni, samo Bilino polje u Zenici i Pecara u Širokom ispunjavaju uvjete za 3. pretkolo. Koševo, Grbavica, Stadion HŠK Zrinjski, Gradski stadion u Banjoj Luci, Tušanj itd. imaju “dovoljno” nedostataka da ne mogu dobiti licencije. Da ih sve ne nabrajamo, spomenut ćemo neke kao što su: propisane minimalne dimenzije travnjaka (105×68), minimalna udaljenost travnjaka od ograde, sigurnosni izlazi na stadionu za gledatelje za slučaj možebitnih nesreća, automatski brojači gledatelja na ulazima na tribine, broj zahoda za gledatelje u sklopu stadiona (jedan zahod na 500 gledatelja), propisani minimalni broj četvornih metara u svlačionicama, svlačionice za suce, soba za opunomoćenika, soba za antidoping kontrolu, broj sjedećih mjesta na tribinama, propisani minimalni broj natkrivenih sjedećih mjesta, najmanje dva tv studija za prijenose i platformama za tv kamere – s propisanim brojem četvornih metara za najmanje pet (5) komentatorskih mjesta (sa stolovima i priključcima za struju i internet), internetski priključci (najmanje 30), soba za tiskovne konferencije s propisanim minimalnim dimenzijama, reflektorska rasvjeta za noćne utakmice s propisanim brojem luxa, videonadzor cijeloga stadiona (igralište, gledalište, unutarnji prostori te prostor oko stadiona). Svake godine Uefa povećava zahtjeve (ili mijenja) za svaki stupanj natjecanja (po pitanju infrastrukture, ali i ostalim kriterijima). Tako je do sada bilo propisano da svečana loža ima minimalno 250 mjesta, a ubuduće će minimum “pasti” na 70 mjesta, s tim da će svečana loža morati biti smještena na prostoru (pravcu) između šesnaesteraca.

Stroži kriteriji

Uefa od sljedeće godine uvodi i odredbu da svi travnjaci moraju imati grijanje, ali će se tu voditi računa o klimatskim uvjetima u kojima egzistiraju ti klubovi (gledat će se “kroz prste” klubovima čiji su stadioni u povoljnijim klimatskim uvjetima). Već smo spomenuli da za svaki stupanj natjecanja uvjeti za dobivanje licencije nisu isti, tj. stroži su za viša kola i skupni dio natjecanja u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Uefa je ipak “fleksibilna”, pa klubovi iz siromašnih zemalja tu i tamo ishode licencije bez da im se gleda svaka sitnica (koje se gledaju klubovima u razvijenijim zemljama). No, Uefa ponekad i “cjepidlači”, pa je 2014. godine Široki stigao u 3. pretkolo Europske lige, ali je imao licenciju za Pecaru samo za dva pretkola. Morao je igrati u Zenici, jer je Bilino polje imalo licenciju, a Pecara ne zbog nekih (naoko) sitnica. Iduće su godine nedostaci otklonjeni. Kad bi se Zrinjski plasirao u skupinu Europske lige, mogao bi igrati na Pecari (iako nije licencirana za 4. kolo), jer bi ipak igrao na najboljem licenciranom stadionu u BiH (ne bi morao ići u inozemstvo). Pisali smo o onom što stadioni moraju imati za 3. pretkolo, pa je jasno da je stadion Zrinjskog (i drugi u BiH) u ovom trenutku daleko od licencije. Na znanje odgovornim čelnicima klubova za budućnost. Mora se uložiti puno truda i novca da bi se stvari dovele uredile kako Uefa traži. Ne može se u nedogled pravdati “posljedicama rata”, što je godinama bio zgodan izgovor bh. klubova. I – nema kod Povjerenstva za licenciranje pri NS BiH popusta, jer to je tijelo pod Uefinom prismotrom, pa privilegije nisu uspjeli dobiti ni “klubovi slavne prošlosti”, što se događalo kad su u pitanju licencije za bh. ligu.

Projekt “Zrinjski”

To da će Zrinjski tražiti put u posljednje pretkolo Europske lige izvan Mostara pokrenulo je lavinu komentara, a na Facebooku je nekoliko aktivista otvorilo novu-staru temu – izgradnju novog ili pak adaptiranje postojećeg stadiona pod Bijelim brijegom. A puno je razloga za to. Najprije na to pozivaju apetiti mostarske publike i onih koji podržavaju projekt kojeg se u Hercegovini doživljava poput Barcelone u Kataloniji. Naime, klub iz Mostara je tri puta uzastopno prvak zemlje ponajprije zahvaljujući privatnoj inicijativi i jednome svojevrsnom obliku dišpeta koji je odgovor na sve što se događa u zemlji. Cijelu tu filozofiju Zrinjskog, upravo svojim porukama, a koje su često i tema različitih komentara, oslikavaju Ultrasi. O novome stadionu već se razmišljalo u drugome dijelu grada, a što bi podrazumijevalo golemu investiciju koja bi pak potkopala ambicije o nastavku sna s tri trofeja. Jedna, puno realnija je i adaptiranje stadiona Zrinjskog. Bilo što da prevagne, jednako kao i za nacionalni stadion u Hrvatskoj, ova ideja morat će okupiti ne samo Mostar, nego i sve Hrvate u BiH.

( večernji.ba )

Share.

About Author

Comments are closed.