Zvizdić nakon posjeta Njemačkoj: Europski put BiH je nezaustavljiv

0

Europski put Bosne i Hercegovine je nezaustavljiv proces. Iako može biti opstrukcija pa i privremenih blokada, europska perspektiva zemlje je veoma izvjesna. To je rekao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obraćajući se novinarima u Sarajevu nakon posjete Njemačkoj i razgovora s kancelarkom Angelom Merkel. I kancelarka smatra da je za aktualnog mandata Europske komisije moguće stvoriti uvjete za kandidatski status BiH, kao i da je aktivacija MAP-a moguća do kraja godine kao preduvjet za daljnje korake ka NATO savezu

. Zvizdić navodi da u predizborno vrijeme u BiH, maksimalno treba izbjeći politiziranja u vezi s upućivanjem odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije. On i kancelarka Merkel razgovarali su i o sigurnosnim izazovima u BiH odnosno na Balkanu, rekao je. Zvizdić je predočio već poduzete mjere u BiH za sprečavanje terorizma i borbu protiv kriminala i korupcije, ali je Merkel poručila da što prije treba donijeti zakon o kaznenom postupku, usklađen s europskim standardima. Sigurno je da Europa želi jasno, ne samo deklarativno, preuzimanje njene pravne stečevine, konstatira Zvizdić i kao veoma bitnu karakteristiku susreta s njemačkom kancelarkom, navodi njenu poruku da su granice na zapadnom Balkanu formirane, nepromjenjive te da ne može biti nikakvog recikliranja tog pitanja.

To je, po Zvizdićevim riječima, ujedno odgovarajuća poruka onima koji prekrajanje granica retorički potežu kao pitanje od vlastitih dnevno-političkih interesa. U susretu s Angelom Merkel, Zvizdić je dobio uvjeravanja da će BiH i dalje imati podršku Europske unije u rješavanju problema pojačanog priliva migranata. Rekao je također da ohrabruju podaci iz srpnja i dosadašnjeg dijela kolovoza, prema kojima je broj dolazaka ovih ljudi u Bosnu i Hercegovinu smanjen. Od 10.000 s početka godine, oko 6.000 migranata je već izašlo iz Bosne i Hercegovine, kazao je Zvizdić demantirajući istovremeno spekulacije o prilivu stotina tisuća migranata. Naglašavajući da svaki segment društva ima vlastitu razinu odgovornosti u ovom području, najavio je brojčano kadrovsko pojačanje graničnim policajcima BiH, od 200 do 250 ljudi, kao i aktivnosti na sprečavanju ilegalnih ulazaka, posebno preko rijeke Drine, te sankcioniranje pojedinaca koji nelegalno prebacuju migrante. Prekjučer je Vijeće ministara BiH odobrilo oko šest milijuna eura, rekao je, u što je uračunat i iznos za smještajne centre za migrante te za graničnu policiju.

Zvizdić apelira da se pitanje migrantske krize ne koristi za “politička prepucavanja” i predizborno ubiranje bodova u BiH. Netočno je da netko namjerno šalje migrante prema Unsko-sanskoj županiji, ustvrdio je, najavljujući da će tamošnji adaptirani Hotel “Sedra” primiti obitelji s djecom, a da za ostale dvije prihvatne lokacije treba sačekati “da nas uvedu u posjed”, pa da počne realizacija.

Vijeće ministara će i dalje djelovati u skladu sa svojim ovlastima, rekao je. U susretu s njemačkom kancelarkom, Zvizdić je, kaže, razgovarao i o ekonomskoj suradnji dviju zemalja koja će, po njegovim riječima, do kraja godine sigurno premašiti dvije milijarde eura. Posjet Njemačkoj, realiziran na poziv kancelarke Merkel, ocijenio je vrlo značajnom jer je Njemačka, a posebno Angela Merkel, najzaslužnija za obnovljeni pristup Europske unije zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini, zaključio je.

( večernji.ba )

Share.

About Author

Comments are closed.