Europska komisija prijeti Sudom pravde Poljskoj zbog reforme Vrhovnog suda

0

Europska komisija u utorak je pristupila novoj fazi u donošenju stegovne mjere protiv Poljske ocijenivši da Varšava nije odgovorila na njezinu zabrinutost u vezi s poštovanjem neovisnosti sudstva u reformi poljskog Vrhovnog suda.

“Odgovor poljskih vlasti nije otklonio zabrinutost Komisije u vezi s pravosuđem”, ističe ta institucija, čuvar europskih ugovora, u priopćenju.

EK je početkom srpnja poslao službenu obavijest i poljske vlasti sada imaju mjesec dana da “donesu mjere”.

“U protivnom, Komisija može tužiti Poljsku Sudu pravde EU-a”, upozorila je.

“Znali smo da naši argumenti neće uvjeriti (EK), ne zato što bi bili slabi, nego zato što Komisija tu djeluje politički, a ne kao ustanova koja bi trebala paziti poštuju li se europski zakoni i ugovori. No mirno to prihvaćamo”, uzvratio je Lukasz Piebiak, zamjenik ministra pravosuđa, kako prenosi poljska agencija PAP.

Europska izvršna vlast “drži da je poljski zakon o Vrhovnom sudu nespojiv sa zakonima Unije jer narušava načelo neovisnosti pravosuđa”.

Novi poljski zakon snižava dobnu granicu za umirovljenje sudaca, što zapravo znači završetak mandata za trećinu sudaca tog suda (27 od 72) koji su stariji od 65 godina, među kojima je i njegova predsjednica.

Piebiak je rekao da je Poljska spremna braniti svoje stajalište “do kraja”

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.