Plenković: Tražimo rješenja za budućnost, a ne gledajmo tko je kriv

0

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade, koja se održava u Puli, a na kojoj su i gradonačelnik Pule Boris Miletić te istarski župan Valter Flego, rekao da je ključna tema pitanje Uljanik grupe, Uljanika u Puli i 3. maja u Rijeci.

Uvodno je rekao da je dosad održano pet sjednica Vlade izvan Zagreba, na kojima su donesena 83 akta koji se tiču gradova u kojima su održane. Većina tih odluka se provodi ili su provedene, rekao je. Posebno mu je drago da je na današnjoj sjednici više od 20 točaka dnevnog reda posvećenih Istri. Rekao je da je antifašistička borba ključan temelj te da je Istra dana dio Hrvatske. Turizam u Istri bilježi jako dobre rezultate, naglasio je.

Svjesni smo tradicije pomorstva i brodogradnje. Danas smo deveti po brodogradnji u svijetu, a u europskim razmjerima na drugom mjestu. Oko 7.500 ljudi zaposleno je u toj industriji. Prije ulaska u EU prošli smo kroz proces restrukturiranja brodogradnje. Uljanik je tada bio jedino brodogradilište koje nije bilo u poteškoćama, za razliku od danas, rekao je premijer Plenković.

Vlada je u siječnju dala 96 mil. eura jamstva za sanaciju. To je u cjelosti bilo usuglašeno s EU-om. Ta su sredstva omogućila Uljanik grupi funkcioniranje. Zbog jamstva države HPB-u isplaćene su plaće za srpanj i kolovoz. Prošlog tjedna razgovarali smo s povjerenicom Europske komisije (EK) za tržišno natjecanje Margrethom Vestager. Postoji dobra volja sa strane EK da se nađe dugoročno rješenje.

Očekujemo da se postojeći plan restrukturiranje koji je napravila Uprava doradi kako bismo pronašli dugoročno održivo rješenje. Hrvatska je hrvatskim brodogradilištima u 25 godina podijelila oko 31,7 mlrd. državnih potpora. To je važno za shvaćanje šire slike – što se odnosi na sredstva poreznih obveznika te na brodograđevnu industriju. Nakon članstva u EU, sve odluke moraju biti u skladu s hrvatskim propisima i europskim zakonodavstvom. Učinit ćemo sve što možemo da pomognemo brodogradnji, pokušajmo tražiti rješenja za budućnost, a ne gledati tko je za što kriv od prije, istaknuo je Plenković među ostalim na sjednici Vlade u Puli.

( hrt )

Share.

About Author

Comments are closed.