Britanci očekuju usporavanje rasta gospodarstva

0

Britanska gospodarska komora (BCC) smanjila je prognoze rasta u Velikoj Britaniji te upozorava da bi gospodarstvo, zbog slabih izgleda u vezi trgovine i investicija, do 2020. godine moglo zabilježiti svoje drugo najslabije desetljeće.

BCC je smanjio prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2018. godinu s 1,3 posto na 1,1 posto, dok u 2019. godini očekuju rast od 1,3 posto, a ne kao prije od 1,4 posto. Za 2020. godinu prognoza rasta je nepromijenjena na 1,6 posto.

Lošije ocjene potaknute su slabijim izgledima u vezi trgovine i investicija. Izvoznici se suočavaju s oslabjelim izgledima rasta zbog nastavka neizvjesnosti u vezi brexita i sporijeg rasta na ključnim tržištima, priopćio je BCC.

Dodaje kako se očekuje da će visoki troškovi poslovanja u Britaniji i trenutna nesigurnost glede budućeg odnosa s Europskom unijom i dalje potiskivati poslovna ulaganja.

“Unatoč dobrom učinku nekih kompanija, britansko gospodarstvo u cjelini rast će puževim tempom”, rekao je generalni direktor BCC Adam Marshall.

“Nesigurnost  Brexita i dalje je teret mnogim tvrtkama jer većina praktičnih pitanja vezanih uz trgovačka poduzeća ostaju nedogovorena. Nedostatak preciznosti prirode buduće veze Britanije s EU smanjuje očekivanja i za poslovna ulaganja i za rast izvoza”, kazao je Marshall.

Istaknuo je, također, da bi se učinak povlačenja investicija i trgovine intenzivirao u slučaju ‘neurednog’ i nesređenog brexita.

“Poslovni sektor treba da mu pregovori o brexitu donesu jasnoću, preciznost i rezultate napredovanja u nadolazećim tjednima”, kazao je Marshall.

BCC je priopćio kako vlada mora raditi na tome da učvrsti povjerenje u poslovanje, smanji troškove i potakne poslovna ulaganja.

Očekuje se kako će tržište rada i dalje biti izvor snage za gospodarstvo, pri čemu se predviđa da bi stopa nezaposlenosti mogla ostati niska.

Međutim, malo je vjerojatno da će radnici ostvariti značajniji rast realnih plaća, budući da je razlika između rasta plaća i rasta cijena neznatna.

( politika24 / Hina )

 

Share.

About Author

Comments are closed.