Slovenija: Šarec u Bruxellesu i Berlinuo, jedna od tema arbitraža

0

Slovenski premijer Marjan Šarec u petak idućeg tjedna posjetit će Berlin, u radnom posjetu kod njemačke kancelarke Angele Merkel.

Njemačka je glavni trgovinski partner Sloveniji jer ona s vodećom ekonomijom EU-a ostvaruje petinu ukupne vanjskotrgovinske razmjene i na njemačko tržište izvozi više nego u Italiju i Hrvatsku, kao drugu i četvrtu partnericu, najviše zahvaljujući proizvodnji dijelova za njemačku automobilsku industriju.

Zato se očekuje da će prvi posjet novog predsjednika slovenske vlade nekoj od velikih europskih prijestolnica od stupanja na dužnost biti dijelom posvećen ekonomskim vezama i njemačkim investicijama, a dijelom i političkim pitanjima vezanim za europske teme i regionalnim temama kao što su stanje u jugoistočnoj Europi i odnosi Ljubljane i Zagreba.

Šarec se tijekom predizborne kampanje zauzimao za dobre odnose sa susjednim državama i najavljivao Zagreb kao jednu od prvih destinacija ako postane premijer, ali je nakon kratkog susreta s premijerom Plenkovićem u Salzburgu prilikom neformalnog sastanka europskih lidera potvrdio da se politika njegove vlade u odnosu na otvoreno pitanje granice neće mijenjati u odnosu na onu koju je vodio njegov prethodnik Miro Cerar koji je sada ministar za vanjske poslove u novoj vladi.

Šarec je tada na pitanja novinara o mogućnosti posjeta Hrvatskoj rekao da bi hrvatskom sugovorniku teško mogao reći nešto novoga dok Hrvatska ne odluči da je potrebno poštovati arbitražnu presudu, te da Slovenija to pitanje tumači kao potrebu uvažavanja europskog načela vladavine prava.

Slovenski mediji najavljuju da bi arbitraža mogla biti i jednom od tema Šarčeva boravka u Bruxellesu sredinom idućeg tjedna, kad će se sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i sa slovenskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

( hrt )

Share.

About Author

Comments are closed.