Plenković: Predočili smo konkretna postignuća: Do kraja 2018. donijet ćemo ukupno 217 zakonskih prijedloga

0

Otvarajući sjednicu VladeRH nakon Godišnjeg izvješća o njenom radu koje je jučer predstavio u Hrvatskom saboru, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko relevantnih aktivnosti proteklog tjedna.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, koji je, kazao je, dostojanstveno obilježen u ponedjeljak. U tom je kontekstu čestitao predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću na inicijativi za uspostavljanje Dana otvorenih vrata Hrvatskoga sabora, kojeg je ocijenio dobrom prigodom za izravni kontakt s građanima.

Dvije godine mandata

Osvrnuo se i na jučerašnju raspravu prilikom predstavljanja Izvješća o radu Vlade u drugoj godini mandata.

– Mislim da smo na cjelovit način poslali poruku o onome što radimo, jasno analizirali stanje, predočili sva postignuća, izdvojili prioritete i smjer djelovanja u budućnosti. Ozbiljnost pristupa i cjelovitost informacije koju smo dali zastupnicima je korisna i očekujem da na tom tragu angažirano radimo na brojnim zakonskim prijedlozima, kojih će do kraja godine ukupno biti 217.

Izbori u BiH

S glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom ranije ovog tjedna predsjednik Plenković razgovarao je o hrvatskom statusu u okviru tog Saveza, daljnjim ambicijama glede izdvajanja za obranu, sudjelovanju u misijama i o politici Saveza općenito.

Govoreći o izborima u Bosni i Hercegovini, ponovio je da izborni inženjering ima negativne posljedice na položaj Hrvata u BiH kao i na funkcioniranje zemlje.

– Smatramo da izigravanje i ciljeva i duha Daytonskoga mirovnog sporazuma nije dobro i nije korisno. Nadamo se da će se u vremenu koje je pred nama, a tome ćemo aktivno pridonijeti, pronaći zakonsko rješenje koje će osigurati legitimnu zastupljenost političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u Predsjedništvu.

EU fondovi

Spomenuo je i konferenciju Dani regionalnoga razvoja i europskih fondova, koja je održana krajem prošloga tjedna u Šibeniku i u tom kontekstu izrazio uvjerenje da će Hrvatska do kraja godine postići 60 posto ugovorenosti sredstava u ovoj financijskoj perspektivi.

Na kraju je istaknuo da se ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dnevno bavi pitanjem brodogradnje te dodao da će se danas popodne održati sastanak o najrecentnijoj situaciji u tom sektoru.

Share.

About Author

Comments are closed.