Trump: Južna Koreja neće Sjevernoj ukinuti sankcije bez odobrenja SAD-a

0

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je zanijekao mogućnost ukidanja južnokorejskih sankcija Sjevernoj Koreji, ustvrdivši kako ta zemlja neće ukinuti sankcije Pjongjangu bez dopuštenja Sjedinjenih Država.

Južnokorejska ministrica vanjskih poslova Kang Kyung-wha sugerirala je tijekom parlamentarnog saslušanja u srijedu da Seul razmišlja o mogućnosti ublažavanja svojih sankcija prema Sjevernoj Koreji, kako bi tu zemlju potaknula na proces denuklearizacije.

Upitan za komentar te mogućnosti, Trump je rekao: “Neće to učiniti bez našeg odobrenja. Ništa ne čine bez našeg odobrenja”.

Južna Koreja uvela je sankcije svojem sjevernom susjedu 2010. godine nakon napada na brod južnokorejske ratne mornarice u kojemu je stradalo 45 mornara, ukinuvši tom odlukom većinu bilateralne trgovinske razmjene između dvaju zemalja.

Kang je kasnije ublažila svoju izjavu, koja je izazvala kritike dijela konzervativnih zakonodavaca, ustvrdivši kako bi se Sjeverna Koreja svakako prvo trebala ispričati za napad. Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova službeno je zanijekalo da vlada razmatra tu mogućnost.

Trumpovo odlučno nijekanje popuštanja južnokorejskih sankcija odraz je službene pozicije SAD-a i Južne Koreje o zajedničkom nastupu prema Sjevernoj Koreji.

Američki predsjednik poziva sve saveznike SAD-a na zadržavanje sankcija toj zemlji sve dok ne pristane na denuklearizaciju. Inicijativa za denuklearizaciju rezultat je dogovora Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una na povijesnom summitu u Singapuru u lipnju, iako je u međuvremenu došlo do razmimoilaženja po pitanju načina njezine provedbe

( vijestirtl )

 

Share.

About Author

Comments are closed.