Gradska tržnica u Mostaru: Štandovi prepuni, a kupaca nikad manje

0

Uoči vikenda je na mostarskoj tržnici uvijek bila veće gužva nego ostalim radnim danima, ali nije više tako – govori nam Jozo koji već dugi niz godina građane Mostara opskrbljuje svježim voćem i povrćem, piše Večernji list BiH. 

Teško je…

– Evo, pogledajte, sad je 8.30 sati, a možete na prste prebrojati koliko ima kupaca na tržnici. Ovakve slike petkom, ali i drugim radnim danima prije niste mogli vidjeti. Kako je vrlo malo posla, i mi, sami trgovci, prisiljeni smo pomalo smanjivati količine ponuđenih proizvoda. Teško je – govori nam Jozo dok slaže mahunarke na svom štandu. Jozine riječi potvrđuju i naše fotografije s tržnice na kojima je u jutarnjim satima, kada je nekad sve vrvjelo od kupaca, bilo više trgovaca nego njih.

Nismo zadovoljni

– Cijene šipka i mandarine su od 1 do 1,50 KM, a kivija od 2 do 2,50 KM za već dozreli za konzumiranje. Cijena domaćeg limuna je 4 KM dok su cijene crvenog i bijelog luka, kao i krumpira, skoro standardne cijelu godinu – kazuje nam Jozo. Malo dalje za štandom zatekli smo aktualno, sezonsko povrće. – Nažalost, ne možemo biti zadovoljni prodajom, sve je teža ekonomska situacija. Evo, pogledajte mahune koje se žute kao dukat, jutros ubrane, stoje 4 KM za kilogram, a od jutros sam uspjela prodati samo pola kilograma. Trenutno ide relativno dobro glavati kupus za kiseljenje, a stoji 1 KM za kilogram. Zbog cijene i sezone najbolje ide – kazuje Mladenka. – Od svih štandova samo na dva ili tri možete zateći papriku – rogu. Jednostavno, ne isplati nam se nabavljati je, jer je nabavna cijena 2,50 KM za kilogram, i to u Berkovićima, kada odete po nju. Nedavno sam kupila tri kartona. Dva sam uspjela prodati, treći mi je propao pa sam na kraju imala više rashoda nego prihoda – kaže Mladenka. Cijena paprike roge, na dva štanda na kojim smo ih zatekli, 3 je KM po kg ili 2,80 KM po kartonu. Kako su iz domaćeg, vlastitog uzgoja, trgovci ih mogu prodavati po nabavnim cijenama.

Share.

About Author

Comments are closed.