Izgubio povjerenje: Glavni američki državni odvjetnik Jeff Session podnio ostavku na Trumpov zahtjev

0

Američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions podnio je ostavku na zahtjev predsjednika Donalda Trumpa koji mu zamjera što se isključio iz istrage o ruskom upletanju u predsjedničke izbore 2016.

“Zahvaljujem glavnom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu na njegovoj službi, i želimo mu dobro! Trajna zamjena bit će nominiarana uskoro”, napisao je Donald Trump na Twitteru, prenosi agencija dpa.

U potezu koji bi se mogao odraziti na istragu ruskog upletanja u izbore koju vodi posebni istražitelj Robert Mueller, Trump je zamijenio Sessionsa i objavio da će ga naslijediti Matthew Whitaker, koji je bio predstojnik Sessionsova ureda.

Fox News pročitao je pismo u kojem Sessions navodi kako je takav potez od njega zatražen.

Sessions je izgubio predsjednikovo povjerenje, iako je ostao vjeran programu Bijele kuće. Session je tražio izuzeće u istrazi ruskog uplitanja u američke izbore 2016. godine zbog svojih kontakata s veleposlanikom.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi odmah je reagirala na ostavku ocjenom da je to “očiti pokušaj” potkapanja i okončanja Muellerove istrage.

U izjavi na Twitteru Pelosi je pozvala Matthewa Whitakera da se izuzme iz istrage i poručila “Kongres mora poduzeti hitnu akciju da zaštiti vladavinu prava i cjelovitost istrage”.

Whitakerovo izuzeće zatražio je i vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer.

“S obzirom na njegove prethodne komentare (…) i nametanja ograničenja Muellerovoj istrazi, Whitaker bi se trebao izuzeti” dok obnaša dužnost glavnog državnog odvjetnika.

( politika24 / Hina  )

Share.

About Author

Comments are closed.