Tajni kupci: U trgovinama u BiH najlošije su usluge u regiji

0

U organizaciji Ministarstva trgovine FBiH i Udruge Futura iz Mostara u Mostaru je održana konferencija “Potrošački forum 2018.” koja je imala cilj informirati javnost o rezultatima u području zaštite potrošača te potaknuti razmjenu iskustva i suradnje svih sudionika na tržištu. Na konferenciji je ukazano na važnost edukacije i informiranja kako trgovaca tako i potrošača, s naglaskom na postupak i primjere dobre prakse trgovaca, a u cilju učinkovitijeg ostvarivanja prava potrošača. Global Market Solutions – agencija za mystery shopping/tajno kupovanje, istraživanje tržišta i marketing, provela je ove godine ispitivanje kvalitete usluge u suradnji s agencijama iz regije, a rezultati su pokazali da je BiH zauzela posljednje mjesto.

Što su najčešće kritike?

Najčešće kritike bile su loša kvaliteta usluga i neljubaznost, dok su se radnici žalili na loše uvjete rada, kašnjenje plaća i sl. Tajni kupci su tom prilikom posjetili različite objekte, kao što su autosaloni, banke, benzinske crpke, maloprodajni objekti, supermarketi, prodajna mjesta telekomunikacijskih kompanija, turističko-ugostiteljski objekti te uslužne djelatnosti. – Federalno ministarstvo trgovine je u partnerstvu s Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske prepoznalo da ta materija treba obradu i da kao takva traži iznalaženje metoda i alata kako bi se poboljšao rejting BiH koji je predstavljen u toj informaciji – kazao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović. Po njegovu mišljenju, svi građani su dio te priče i želja im je, kroz partnerstvo s resornim ministarstvom iz susjednog entiteta, napraviti apsolutni iskorak u smislu poboljšanja kvalitete usluga na tržištu BiH. Predsjednik Udruge Futura iz Mostara Marin Bago smatra da je takvo istraživanje rezultat kako nekulture trgovaca tako i nepoznavanja Zakona o zaštiti potrošača. Trgovci, kaže Bago, nisu educirani ili ne žele edukaciju, ustvrdivši da za to ima puno razloga i okolnosti, kao što su niske plaće, nedovoljan broj radnika, kao i nekvalificirani radnici. Izvršna direktorica Udruge potrošača Don iz Prijedora Murisa Marić istaknula je kako bi upravo tajni kupac mogao trgovce ponukati da obrate pozornost na prava potrošača. Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković podsjetio je da je Republika Srpska 2016. godine radila na izmjeni Zakona o zaštiti potrošača, naglasivši pritom kako krovni zakon u BiH dvanaest godina, u smislu zaštite potrošača, nije doživio nikakvu izmjenu.

Prava kupaca i stanje

To će nam biti dodatni moto da novi krovni zakon na razini BiH bude što prije urađen, a suradnja mjerodavnih udruga u Republici Srpsko i Federaciji BiH stvorila bi preduvjete da iziđemo pred europske fondove kao krovni savez – zaključio je on. Federalni tržišni i ugostiteljsko-turistički inspektor Zlatko Glavinić kao najveći problem u provedbi Zakona o zaštiti potrošača naglasio je neupućenost kupaca. Kako je objasnio, kupac ima pravo na siguran proizvod, zatim pravo na popravak, reklamaciju, zamjenu, potpunu informaciju o proizvodu, pravo na povrat sredstava od trgovca pri kupnji internetom, telefonom itd.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.