Ministar Grubeša u Haagu na zasjedanju Skupštine zemalja članica Rimskog statuta

0

Ministar pravde BiH Josip Grubeša boravi u Nizozemskoj, u Haagu gdje sudjeluje na 17. sjednici Skupštine zemalja članica Rimskoga statuta koja je jutros svečano otvorena. Na ovogodišnjem osmodnevnom zasjedanju bit će otvoreno niz tema vezanih za rad Međunarodnog kaznenog suda (MKS). Uz ostalo, raspravljat će se o nadležnostima MKS nad kaznenim djelom agresije, inicijativi za novi multilateralni međunarodni ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći i ekstradiciji za domaće kazneno gonjenje počinitelja najozbiljnijih međunarodnih kaznenih djela, a jedna od tema bit će i: „Podrška reparativnoj pravdi prema žrtvama u sustavu Rimskog statuta: šta (još) mogu uraditi države članice?“.

Na Skupštini će biti predstavljen i izvještaj o procesuiranju seksualnih i rodno zasnovanih kaznenih djela, a najavljena je i prezentacija isječaka video dokumentarca: „Tužitelji“ koji govori o kaznenom gonjenju seksualnih prijestupnika u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji i Demokratskoj Republici Kongo.

Ove godine obilježava se 20. godišnjica Rimskoga statuta te će tim povodom Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske organizirati prigodnu proslavu, a bit će otvorena i izložba „Trauma – iscjeljenje i nada MKS-a“.

(mpr.gov.ba)

Share.

About Author

Comments are closed.