Marko Zovko: Mladi će iduće godine i u Mostaru izaći na izbore i odlučivati o vlasti

0

Marko Zovko nedavno je ponovo izabran za predsjednika Mladeži HDZ BiH Mostara. Za Pogled.ba govori o planovima, položaju mladih u politici i Mostaru.

Povjeren vam je još jedan mandat. Što su prioriteti?

Koristim priliku još jednom se zahvaliti svim članovima Gradske organizacije Mladeži na ukazanom povjerenju. Ovo je prvi put od osnutka Mladeži GO Mostar, da se jednom predsjedniku dodjeljuje drugi mandat, što za mene osobno predstavlja veliku čast, ali i odgovornost. U proteklom mandatu radili smo na malo drugačijim aktivnostima Mladeži Mostara, a ono čime se možemo pohvaliti je organizacija Sportskog druženja mladih Grada Mostara dvije godine zaredom. Novi saziv Gradskog odbora Mladeži već je krenuo sa pripremama za ovogodišnje igre koje će se održati krajem kolovoza. Definitivno je prioritet približiti mladima politiku te nastojati aktivno sudjelovati u kreiranju iste, posebno u Gradu Mostaru. To smo kroz protekle dvije godine nastojali realizirati kroz razne edukacije, prezentacije i javne rasprave koje su za cilj imale uključiti i informirati mlade o trenutnim političkim procesima

Kakav je položaj mladih u Mostaru?

Mladi u Mostaru se nalaze u pat poziciji jer kao što znamo u Gradu Mostaru nema lokalnih izbora preko 10 godina. Samim tim, mladima su uskraćena osnovna prava u biranju novih političkih predstavnika i sudjelovanja u izbornom procesu na lokalnoj razini. Ipak, mogućnosti za mladog čovjeka u Mostaru ima, a svi zajedno se trebamo potruditi da iste maksimalno iskoristimo.

Netko tko ima 28 godina u Mostaru nikada nije birao novu lokalnu vlast. Hoće li se to promijeniti iduće godine?

Cijelim generacijama je onemogućeno da uopće pokušaju donijeti bilo kakve promjene za koje smatram da su prijeko potrebne. Osobno sam duboko uvjeren da ćemo imati izbore na lokalnoj razini iduće godine jer ovaj grad to zaslužuje. Mislim da bi nam svima trebalo biti u cilju da se održe izbori i da se napokon gradu vrati stari sjaj.

Ako bude izbora u Mostaru 2020. godine kakav će btii položaj mladih na listama?

U prethodnom mandatu smo se zalagali za položaj mladih kao što ćemo činiti i u ovom mandatu. Odgovorno tvrdim da Mostar ima kvalitetne, obrazovane, sposobne mlade ljude koji su puni energije i mogu donijeti promjene ovom gradu. Smatram da zaslužuju svoju priliku.

Mostar je studentski grad, ali studenata je sve manje. Mladi iseljavaju. Kako to zaustaviti ili barem smanjiti trend iseljdavanja?

Moje osobno mišljenje jeste da treba osigurati egzistenciju svakom mladom čovjeku, a pogotovo našim mladim obiteljima. Potrebna su nam nova radna mjesta uključujući i sve ostale uvjete da bi trajno osigurali prosperitet mladih ljudi. Kao primjer svega gore navedenog možemo uzeti izgradnju Podravkine tvornice u kojoj bi se prerađivalo voće i povrće uzgojeno na našim područjima.

Pregovori o vlasti u HNŽ-u su u tijeku. Kakav je tu položaj mladih?

Zastupljenost mladih u vlasti  HNŽ-a je solidan. Trenutno u novoizabranoj Skupštini HNŽ-a od 13 osvojenih mandata HDZ-a BiH i koalicije stranaka okupljenih oko HNS-a mladi čine skoro polovicu.

Koliko mladi danas žele sudjelovati u političkim procesima?

Ono što ja mogu reći jest da postoji ogromna želja mladih da sudjeluju u kreiranju politike. Činjenica kako nemamo izbora na lokalnoj razini već dugi niz godina dovodi do situacije da ta energija i volja nisu prepoznate, a umnogome skraćuje politički prostor djelovanja jednog mladog čovjeka.

Je li izgubljeno povjerenje mladih u politiku? Ako jest, kako ga vratiti?

Politička situacija koja se iz godine u godinu ponavlja u BiH, diskriminatorni Izborni zakon koji dopušta jednom narodu da nameće predstavnike  drugom narodu, sigurno je ostavilo traga i na povjerenje mladih prema politici. Činjenica je da nam, evo već po treći put, Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva, ali i izaslanike za Dom naroda koji po Ustavu pripadaju Hrvatima.  Činjenica je da isti ti Bošnjaci traže jednakopravnost u Republici Srpskoj i svoje legitimne predstavnike, pozivajući se na prava koja daje Ustav BiH, a ista ta prava u Federaciji uskraćuju Hrvatima. Smatram da je promjena Izbornog zakona BiH prijeko potrebna kako bi se omogućila ravnopravnost svih naroda, jednaka prava svim narodima i pravo biranja svojih legitimnih predstavnika. Vjerujući u dobre namjere ljudi koji žive na ovim prostorima, ne vidim niti jedan valjan razlog da se ta prava u 21. stoljeću bilo kome uskraćuju.

 

Share.

About Author

Comments are closed.