Jandroković: Tajanijeva izjava za Hrvatsku potpuno neprihvatljiva

0

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u srijedu u Osijeku kako bi volio da predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani povuče spornu izjavu, u kojoj je spominjao “talijansku Istru i talijansku Dalmaciju”, te da bude svjestan da je što je izrekao “za Hrvatsku potpuno neprihvatljivo”.

Ocijenio je kako je sporna izjava “potpuno neprihvatljiva i opasna”, a nije dobra ni u europskom kontekstu, jer je bilo kakvo spominjanje, “koje može asocirati na promjenu granica, vrlo opasna i štetna radnja”.

Predsjednik Sabora Jandroković  izjavu u Osijeku je dao uoči sjednice osječko-baranjskog odbora HDZ-a  a prije nego li se predsjednik Europskog parlamenta Tajani nakon susreta s hrvatskim i slovenskim zastupnicima Europske pučke stranke ispričao i izrazio duboko žaljenje zbog svojih izjava prigodom Dana sjećanja u Basovizzi.

“Popodne sam se sastao s kolegama zastupnicima iz Hrvatske i Slovenije koji su mi uputili pismo. Iskreno žalim i ispričavam se što sam uporabio riječi koje su uvrijedile vašesugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvjereni, nije bila moja namjera, niti moje mišljenje o tom pitanju”, stoji među ostalim u izjavi predsjednika Europskog parlamenta.

Govoreći o razlozima dolaska u Osijek Gordan Jandroković je kazao kako je Predsjedništvo HDZ-a jučer donijelo odluku o osnivanju izbornog stožera za izbore za Europski parlament, što za stranku znači početak priprema, u sklopu kojih je, kao glavni tajnik HDZ-a, krenuo u obilazak svih županija,  a prva na redu je Osječko-baranjska, u kojoj HDZ ostvaruje izvrsne rezultate i najsnažnija je politička stranka.

Najavio je kako će do 15. travnja obići sve županijske organizacije i upoznati ih s pripremama i strategijom za europske izbore, nakon čega slijedi izborna kampanja, a uvjeren je u “uvjerljivu pobjedu HDZ-a”.

Na upit hoće li sastav kandidacijske liste biti poznat tek nakon 15. travnja Jandroković je kazao kako će u HDZ-u “procijeniti kada je najpovoljniji trenutak za izlazak s imenima kandidatkinja i kandidata”.

“Vidite da nitko ne žuri previše, a oni koji krenu, obično shvate da su pogriješili ako krenu prebrzo, što se dogodilo jednoj oporbenoj stranci. Izići ćemo s najboljim kandidatima, vodit ćemo računa da sve naše Županije budu ravnomjerno zastupljeno, da imamo kandidatkinje i kandidate koji razumiju što je važno činiti kada je u pitanju interes Hrvatske u EU, koji će dobro štititi naše nacionalne interese, i koji naravno razumiju europska pitanja”, poručio je Jandroković.

Na pitanje jesu li prevladani nekadašnji problemi u odnosima između županijskog i osječkog HDZ-a, Jandroković je podsjetio kako je HDZ u ovoj Županiji dugo godina bio u oporbi i da je bilo prijepora između županijskog i gradskog HDZ-a. Ocijenio je kako je stranka sada konsolidirana, pobijedila je na posljednjim lokalnim izborima u Županiji, a uvjerljivo je pobijedila na nedavnim izborima za vijeća osječkih gradskih četvrti i mjesnih odbora.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.