Horvatinčić kriv za smrt talijanskog para: Osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora

0

Tomo Horvatinčić  je kriv za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara.

Dobio je četiri godine i 10 mjeseci zatvora. U kaznu mu se uračunava i pritvor.

Zabranjeno mu je i uprvljanje motornim vozilom, a mora uplatiti i 190.000 kuna troškova.

Sudac Ivan Jurišić je naveo kako nije postupao po pomorskom zakonu i drugim propisima.

“Kratkotrajno gubljenje svijesti – sinkopa može se u svakom trenutku dogoditi svakome stoga je vijeće razmatralo ostale dokaze, a iz razgovora neposredno nakon nesreće Horvatinčić nije spominjao gubitak svijesti nego da su mu otkazale komande. Ni na kasnijem zdravstvenom pregledu nije spominjao sinkopu. Vijeće stoga nije prihvatilo da je prije sudara izgubio svijest. Mogao je shvatiti čin i ostvariti svoju volju. Bila je i dobra vidljivost”, stoji u obrazloženju današnje presude.

U presudi se dalje navodi kako je Horvatinčić nepropisnom vožnjom stvorio rizičnu situaciju i postupao s neizravnom namjerom. Punom brzinom je, pod upravljanjem autopilota, naletio na jedrilicu. Pristao je, kaže sud, tako ugroziti druge sudionike pomorskog prometa. Olakšavajuće okolnosti su mu dob i zdravstveno stanje, a otežavajuća ranije prekršajno kažnjavanje zbog prekršaja u prometu.

Horvatinčić nije došao na izricanje presude, nego samo njegov odvjetnik Veljko Miljević.

Na ovu presudu Horvatinčić ima pravo žalbe u roku od 15 dana.

Odvjetnik Miljević: Uložit ćemo žalbu

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević rekao je kako u današnjoj presudi ništa novo nismo čuli:

“Jedino novo što smo danas čuli je obrazloženje iz optužnice i odluka o kazni.”

Na pitanje gdje je Tomislav Horvatinčić i je li u Hrvatskoj odgovorio je:

“Njega ćete nazvati i pitati. On nije dužan dolaziti. Mogli ste primijetiti u kakvom je zdravstvenom stanju bio u posljednje vrijeme. Meni je čak u petak rekao da će doći na sud. Dolazio je na svaku raspravu dosad i tu vidite kakav je njegov odnos prema sudu, kaže Miljević dodajući kako se u mnogobrojnim vještačenjima ne uvažava ništa što ide u prilog obrani optuženika.”

“Naši sljedeći korak je pisanje žalbe. Kad dobijemo pisanu presudu, u zakonskom roku ćemo napisati žalbu.”

Tužiteljica Irena Senečić zadovoljna presudom pa i visinom kazne iako je maksimalna zapriječena za ovo djelo 12 godina

Obraćajući se sudu Horvatinčić je ranije za sve što mu se događa optužio medije, a novinarima je kazao i da je nakon prošlog suđenja uplatio djeci stradalih Talijana odštetu, ali nije htio reći koliku.

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenome 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine. Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu za koju je zaključio da je posebno proturječna jer je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt supružnika Salpietro.

( rtl )

Share.

About Author

Comments are closed.