Vučić: Priština donošenjem platforme označila kraj dijaloga, Srbija će ostati privržena miru i stabilnosti u regiji

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Španjolske Josephom Borelom istakao da je Priština, donošenjem platforme pokazala da je protiv dijaloga i time označila njegov kraj, kao i da se ne zna šta će biti njeni sljedeći potezi, ali da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti u regiji.

Ministar Borel je rekao da je Španjolska  protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je secesija protivna principima međunarodnog prava, ali da podržava traženje kompromisnog rješenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je šefu španske diplomacije rekao da se Srbija ponaša odgovorno, jer je ispunila sve svoje obveze iz Briselskog sporazuma, i u isto vrijeme razumno i uzdržano, jer nije recipročnim mjerama odgovorila na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, priopćila je Služba za suradnju s medijima predsjednika.

Predsjednik je izrazio zahvalnost Španjoskoj na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije.

On je, u isto vrijeme, potvrdio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španjolske i da Španjolska može uvijek da računa na podršku Srbije.

Vučić je izrazio i zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, zasnovanih na međusobnom razumevanju, a koji se potvrđuju putem redovnog političkog dijaloga i drugih vidova suradnje.

Predsjednik Vučić je zahvalio Španjolskojna podršci eurointegracijama Srbije, a ministar Borel istakao da se time odaje priznanje uspješnim reformama, koje je Srbija sprovela na putu k Euopskoj uniji.

Dvojica sugovornika su konstatiralida u ekonomskoj suradnji nisu iskorištenje sve mogućnosti, izrazivši nadu da će kontakti između srpskih i španjolskih kompanija biti intenzivniji, posebno po uspostavljanju direktnih aviolinija iz Beograda ka Madridu i Barceloni.

Predsjednik Vučić je zamolio ministra Borela da prenese poziv španjolskom kralju Felipeu da posjeti Srbiju.

( politika24 / nezavisne )

Share.

About Author

Comments are closed.