Prof. dr. sc. Monika Tomić: Teško je, gotovo nemoguće, baviti se i medicinom i politikom u isto vrijeme; morate odabrati jedno

0
Žene u politici u BiH još uvijek su nedovoljno zastupljene na svim razinama vlasti. Ali bilo da su zastupnice, izaslanice, predsjednice…, uvijek prave taj prepoznatljiv iskorak. Liječnica koja je pokušala kroz mandat zastupnice u državnom Parlamentu učiniti pozitivne promjene za društvo, poboljšati sustav i zaštitu pacijenata, boriti se za bolje okruženje, politički ambijent u kojem će ljudi ostajati, a ne odlaziti, pomoći svome, hrvatskom narodu je prof. dr. sc. Monika Tomić, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar i dekanica Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. S dr. Tomić razgovarali smo o politici, zdravstvu, stanju u BiH, problemima i promjenama.
Kako gledate na postizbornu situaciju u BiH, pokušaje okupljanja većina i očito stvaranje nacionalnih blokova?
Za Hrvate u BiH postizborna situacija je evo, nažalost, već treći put nezadovoljavajuća. Pri tom mislim na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH te biranje hrvatskih izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. Hrvatski član Predsjedništva BiH izabran je bošnjačkim glasovima te Hrvate u Predsjedništvu BiH predstavlja osoba koju Hrvati nisu izabrali. Nadalje, u Domu naroda FBiH Hrvate predstavljaju Bošnjaci koji se deklariraju Hrvatima samo za potrebe zauzimanja pozicije hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH. To je jedna loša praksa koja stvara gorčinu i nezadovoljstvo kod hrvatskog naroda. Nažalost, kada je ovaj problem u pitanju, ne poštuje se presuda Ustavnog suda BiH te sve to stvara nezadovoljstvo i zabrinutost hrvatskog puka za egzistenciju Hrvata na ovim prostorima. Bez promjene Izbornog zakona, koji će osigurati podjednaka prava za sva tri konstitutivna naroda, neće se moći ići naprijed.
Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Share.

About Author

Comments are closed.