Temeljne vrijednosti, načela i koncepti iz područja ustavnoprane teorije, s naglaskom na pravno-političko naslijeđe i konstitucionalizam EU i BiH

0

„Temeljne vrijednosti, načela i koncepti iz područja ustavnopravne teorije, s naglaskom na pravno-političko naslijeđe i konstitucionalizam EU-a i BiH” tema je prvog panela znanstvene konferencije s međunarodnim sudjelovanjem koja je danas počela u Neumu. Kao izlagači su govorili:

prof.dr.sc Saša Mrduljaš, prof.dr.sc Miloš Šolaja, prof.dr.sc Ivica Lučić, akademik Davorin Rudolf te doc.dr.sc. Dražen Barbarić. Panelom su moderirali Sanja Vlaisavljević i Željko Raguž.

Ustav BiH je ono što povezuje tri naroda, jer oni imaju različite poglede na sadašnjost, prošlost i budućnost i samo ih Ustav drži na okupu, jedna je od iznesenih teorija.

Nepoštivanje ustava poništava i građanstvo i poništava pretpostavke za održavanje BiH.

Nema države iznad ustava a njegov duh mora održavati duh konstitutivnih naroda, njihove tradicije, povijesti, vrijednosti, također je kazano na ovom panelu na kojem je raspravljano i novom  svjetskom poretku, utjecajima velesila na ove prostore, ne razumijevanju procesa koji se događaju u državi, ključnim političkim pojmovima koji se odnose na BiH, ulozi medijskog predstavljanja rata u BiH, sukobima nacionalnih i građanskih identiteta, grupno diferenciranim pravima i još mnogo toga.

Spominjani su i sukobi dviju koncepcija, onog izvorno dejtonskog modela i onog građanske države s izbornim načelom jedan građanin jedan glas.

Obaveza Hrvata u BiH je sudjelovati u donošenju važnih odluka za BiH jer se ključne odluke ne mogu donositi nigdje drugdje nego u ovoj državi, između ostaloga je poručeno

 

(  hdzbih.org )

Share.

About Author

Comments are closed.