BiH se nosi s migrantskom krizom, situacija pod kontrolom

0

Bosna i Hercegovina se nosi s migrantskom krizom, shodno prilikama. Ne računajući pojedine slučajeve, situacija je pod kontrolom, rečeno je za Fenu iz sarajevskog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Iz te agencije, u kojoj u ovom slučaju ne rabe termin ‘ekonomski migranti’, također naglašavaju da je naprosto nemoguće i da ne postoji nitko tko bi mogao procijeniti koliko će biti novih pridošlica, primjerice u ovoj godini.

Trenutni pojačani dolazak je zbog toplijeg vremena nakon zimskih hladnoća.   U IOM-u navode da je Ministarstvo sigurnosti BiH od samog početka djelovalo kada se Bosna i Hercegovina suočila s kompleksnim izazovom otkako su migranti krenuli novom rutom, kroz BiH. IOM i druge UN agencije, kao i nevladin sektor, ustvari su podrška Ministarstvu sigurnosti, naglašavaju iz te organizacije.

Od Europske unije je dosad osigurano 9,2 milijuna eura, od toga najviše IOM-u, za djelovanje na terenu. Od 2018. godine do sada u Bosnu i Hercegovinu je ušlo blizu 30.000 ovih ljudi, rečeno je također iz IOM-a, uz napomenu da su to samo registrirani dolasci. U želji da se domognu zapadne Europe, migranti dolaze i odlaze nakon što je postala aktualna nova ruta njihovog kretanja kroz Bosnu i Hercegovinu, od studenoga 2017. godine.

Share.

About Author

Comments are closed.