Policija u Kazahstanu privela desetke protuvladinih prosvjednika

0

Policija je u petak privela desetke protuvladinih prosvjednika na skupovima u dva veća grada u Kazahstanu, tri dana nakon iznenadne ostavke Nursultana Nazarbajeva koji je trideset godina vodio tu srednjoazijsku zemlju bogatu energentima.

Prosvjede je organizirao Nazarbajevljev protivnik, bankar u bijegu i oporbeni političar Muhtar Abljazov. On je optužio 78-godišnjeg Nazarbajeva da svojim povlačenjem s dužnosti zapravo priprema teren da ga naslijedi kći Dariga i tako uspostavi dinastiju.

Nazarbajev je ostavku iznenada podnio u utorak nakon trideset godina na vlasti, a privremenu dužnost preuzeo je njegov zamjenik Kasim-Jomart Tokajev, a na njegovo dužnost predsjednika gornjeg doma parlamenta imenovana je Dariga Nazarbajeva.

Fosilnim gorivima bogata srednjoazijska zemlja trebala bi predsjedničke izbore održati u travnju 2020.

Deseci pristaša bankara Abljazova koji živi u Francuskoj, izašli su na ulice Almatija, najvećeg grada u Kazahstanu, te u Astani, glavnome gradu za koji je pokrenut proces preimenovanja u Nur-Sultan u čast “oca nacije” na prijedlog Tokajeva.

Neki su prosvjednici držali plave balone, koji su zaštitni znak oporbe.

No policija je brzo privela sve prosvjednike koji su izvikivali “sramota”.

Javna okupljanja u Kazahstanu protuzakonita su ako za njih vlasti nisu dale dopuštenje.

Nazarbajev je i dalje aktivan na političkoj sceni unatoč ostavci te je u četvrtak telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a u razgovoru je sudjelovao i Tokajev.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.