Britanski zastupnici traže da se Assangeu sudi u Švedskoj, ukoliko ona zatraži izručenje

0

Više od 70 britanskih zastupnika potpisnici su pisma upućenog ministru unutarnjih poslova u kojemu ga pozivaju da osigura suočavanje Juliana Assangea s vlastima u Švedskoj ako odluče uputiti zahtjev za izručenjem.

Osnivač WikiLeaksa nalazi se u britanskom pritvoru nakon što je gotovo sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje se sklonio bježeći pred američkim pravosuđem koje je zatražilo njegovo izručenje pošto je WikiLeaks objavio 250.000 diplomatskih bilješki i oko 500.000 tajnih dokumenata o aktivnostima američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Assangea je u četvrtak uhitila britanska policija nakon što mu je Ekvador uskratio azil.

Švedska razmatra ponovno pokretanje istrage protiv Assangea zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

SAD traži njegovo izručenje u vezi s jednim od najvećih razotkrivanja vladinih tajni 2010. godine.

WikiLeaks je objavio tisuće tajnih dokumenata koji pokrivaju područja od filmske industrije do nacionalne sigurnosti i rata.

U pismu Sajidu Javidu, 70 britanskih zastupnika, većinom laburista, pozivaju ministarstvo unutarnjih poslova da “stane uz žrtve seksualnog nasilja” i osigura da se optužbe za silovanje protiv osnivača Wikileaksa “temeljito istraže”.

U petak navečer je ministrica vanjskih poslova u sjeni Emily Thornberry rekla da se Assangea treba izručiti Švedskoj prije bilo kakvog pokušaja odvođenja u SAD.

Assange će imati saslušanje o mogućem izručenju u SAD 2. svibnja.

UN je uputio apel za poštivanjem prava Assangea na pravedno suđenje za vrijeme bilo kakvog postupka izručenja.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.